sałatka z kaszą pęczak i burakiem

 100 g kaszy pęczak
 1 duży burak
 3 garście rukoli
 2 łyżki stołowe pestek słonecznika lub dyni
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżeczka octu balsamicznego

1

Buraki upiecz, wystudź i obierz, a następnei pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2

Kaszę pęczak ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, uważając aby się nie rozkleiła. Następnie odstaw ją w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

3

Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z oliwą.

4

W misce połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.

uwaga,
5

rukolę można zamienić na posiekany drobno jarmuż, szpinak lub natkę pietruszki

6

do tej sałatki możesz także wykorzystać buraki marynowane