Opcje drukowania:

sałatka z kaszą pęczak i burakiem

Porcje2 Porcje

 100 g kaszy pęczak
 1 duży burak
 3 garście rukoli
 2 łyżki stołowe pestek słonecznika lub dyni
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżeczka octu balsamicznego
1

Buraki upiecz, wystudź i obierz, a następnei pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2

Kaszę pęczak ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, uważając aby się nie rozkleiła. Następnie odstaw ją w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

3

Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z oliwą.

4

W misce połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.

uwaga,
5

rukolę można zamienić na posiekany drobno jarmuż, szpinak lub natkę pietruszki

6

do tej sałatki możesz także wykorzystać buraki marynowane

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 150 g

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 299.9
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 10.6g17%
Węglowodany 40.9g14%

Błonnik 4.8g20%
Białko 8.1g17%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.