sałatka z pieczonej brukselki

 200 g brukselki
 2 garście dowolnego mixu sałat
 1 mała marchewka
 1 garść orzechów włoskich
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki stołowe oliwy
  pieprz, oregano, ocet balsamiczny
 ½ szklanka gęstego jogurtu,
 1 łyżki stołowe musztardy
 1 łyżeczka miodu

1

Brukselkę oczyść i pokrój na połówki.

2

Wymieszaj dokładnie ze składnikami marynaty (2 łyżki oliwy, rozgnieciony ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz łyżeczka octu balsamicznego) i wyłóż na blaszkę do pieczenia.

3

Piecz około 30 minut w temp. 200 stopni C.

4

W tym czasie umyj i ew. porwij na mniejsze kawałki swój ulubiony mix sałat. To może być sama rukola, roszponka lub mieszanka kilku sałat.

5

Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchewkę (jeśli nie masz dodaj np. marynowane plastry buraka). Tutaj ogranicza Cię jedynie Twój smak, wybierz coś co zjesz ze smakiem.

6

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.

7

Przygotuj sos do sałatki łącząc ze sobą gęsty jogurt, musztardę oraz odrobinę miodu na przełamanie smaku.

8

Upieczoną brukselkę przestudź trochę i wymieszaj z mixem sałat. Podaj z sosem.