sałatka z pieczonych warzyw

 ½ batata
 150 g brukselki
 ¼ czerwonej cebuli
 100 g liści szpinaku
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżki stołowe sezamu
 sól, pieprz, ocet balsamiczny, czosnek
opcjonalnie
 buraki, ziemniaki, brokuł, korzeń pietruszki

1

Warzywa umyj. Batata obierz i pokrój w kostkę, brukselkę pokrój na połówki lub – większe główki na cztery. Cebulę pokrój w piórka.

2

Polej warzywa oliwą i wymieszaj z przyprawami – solą i pieprzem oraz czosnkiem (w proszku lub świeżym).

3

Wyłóż warzywa na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

4

Piecz około 30 – 40 minut w temp. 200 st. C.

5

W czasie jak warzywa się pieką umyj oraz osusz liście szpinaku, możesz je porwać na mniejsze kawałki.

6

Upieczone warzywa lekko przestudź i połącz ze szpinakiem. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i sezamem, polej sosem gotową sałatkę.

7

Sałatka jest najlepsza świeża, ale następnego dnia też daje radę! Tak że spokojnie możesz ją sobie przygotować na jutro do pracy.