Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna).
Następnie ugotuj ziarna soczewicy do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Soczewicę i pozostałe strączkowe solimy pod koniec gotowania! Skraca nam to czas gotowania nasion.
W czasie gdy soczewica się gotuje przygotuj resztę składników.
Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie (10 minut wystarczy).
Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą.
Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju.
Podawaj z gęstym jogurtem.