sałatka z soczewicą

 40 g zielonej soczewicy (suchej)
 3 morele suszone
 1 ząbek czosnku
 1 łyżeczka oleju lub oliwy
 ½ szklanka gęstego jogurtu natoralnegokrowiego lub sjowego

1

Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna).

2

Następnie ugotuj ziarna soczewicy do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Soczewicę i pozostałe strączkowe solimy pod koniec gotowania! Skraca nam to czas gotowania nasion.

3

W czasie gdy soczewica się gotuje przygotuj resztę składników.

4

Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie (10 minut wystarczy).

5

Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą.

6

Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju.

7

Podawaj z gęstym jogurtem.