lekkostrawna siemianka

 200 ml wody
 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
 1 łyżki stołowe wiórków kokosowych (lub maku)pomiń w wersji lekkostrawnej
 garść owoców (malin, jagód itp.) lub małe jabłko, gruszka

1

Wodę zagotuj, a siemię lniane zmiel.

2

Zmniejsz gaz pod garnkiem z wodą, do gotującej się wody dodaj wiórki kokosowe (lub mak) oraz zmielone siemię lniane.

3

Mieszaj intensywnie i gotuj około 3 minut.

4

Wyłącz gaz i wymieszaj siemiankę ze zmielonymi orzechami.

5

Dodaj ulubione owoce i ew. posyp płatkami migdałowymi lub kokosowymi.

uwaga,
6

Zamiast wody można użyć napoju roślinnego lub mleka, ew. mleka kokosowego z puszki – w tym ostatnim przypadku kaloryczność śniadania znacząco wzrośnie.

7

jeśli stosujesz ten przepis w przypadku dolegliwości wątroby lub żołądka zrezygnuj z wiórków koksowych, a jako owoc wybierz delikatne jabłko - dorzuć także łyżeczkę zmielonych ziaren ostropestu