Opcje drukowania:

kasza pęczak z czekoladą

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania5 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity35 minut

 ½ szklanka suchej kaszy pęczak
 1,50 szklanki mleka lub napoju roślinnego
 150 g suszonych śliwek
 1 łyżki stołowe gorzkiego kakao
 1 szklanka wody lub świeżo zaparzonej herbaty
 przyprawy korzenne – cynamon, goździki, imbir, kardamon
1

Jeśli używasz kaszę półekspandowaną – zalej ją gorącym mlekiem (ja użyłam napoju migdałowego) na wysokość ok. 2 cm powyżej poziomu kaszy. Zamieszaj i przykryj – odstaw na 10 minut.

2

Zwykłą kaszę ugotuj do miękkości wg instrukcji na opakowaniu – danie będzie na słodko, więc najlepiej w mleku lub napoju roślinnym.

3

Śliwki w czekoladzie: herbatę zagotuj z dodatkiem przypraw korzennych i odstaw na kwadrans.

4

Śliwki umyj i pokrój drobno – wrzuć na patelnię i zalej korzenną herbatą. Duś na patelni około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.

5

Pod koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Odparuj, jeśli są zbyt rzadkie.

6

Miękką kaszę przełóż do miseczki i przykryj czeko-śliwką.

7

Całość posyp posiekanymi orzechami.

8

Do tego dania pasuje też kasza orkiszowa oraz jaglana.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.