sos pomidorowy klasyczny

 500 g pomidorów (przecier, pelati lub pomidory świeże)
 4 sztuki suszone pomidorypomiń w wersji lekkostrawnej
 1 cebula pomiń w wersji lekkostrawnej
 3 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 1 łyżki stołowe oliwy
 pieprz, chilli, bazylia, sól itp.pomiń chilli w wersji lekkostrawnej

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.

3

Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.