sos sałatkowy z masłem orzechowym

 1 czubata łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy albo z ostrą papryką lub pieprzem)
 ½ łyżeczka startego korzenia imbiru
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki stołowe octu winnego
 1 łyżki stołowe melasy lub miodu (można pominąć)
 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub oliwy

1

Czosnek (można dać więcej, jeśli lubisz) obierz i posiekaj drobno.

2

Imbir obierz i zetrzyj na tarce albo posiekaj (można zastąpić odrobiną suszonego).

3

Wszystkie składniki sosu włóż do słoika (lub blendera, jeśli takowy posiadasz) i dokładnie wymieszaj (w szczelnie zamkniętym słoiku) lub zmiksuj (blenderem).

4

Spróbuj czy sos jest smaczny i w razie konieczności dopraw do smaku dodając pieprz lub więcej octu. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz go odrobiną wody lub oleju.

5

Ocet winny można zastąpić octem ryżowym, ew. sokiem z cytryny lub limonki.