Opcje drukowania:

sos sałatkowy z masłem orzechowym

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania2 minutCzas gotowania5 minutCzas całkowity7 minut

 1 czubata łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy albo z ostrą papryką lub pieprzem)
 ½ łyżeczka startego korzenia imbiru
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki stołowe octu winnego
 1 łyżki stołowe melasy lub miodu (można pominąć)
 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub oliwy
1

Czosnek (można dać więcej, jeśli lubisz) obierz i posiekaj drobno.

2

Imbir obierz i zetrzyj na tarce albo posiekaj (można zastąpić odrobiną suszonego).

3

Wszystkie składniki sosu włóż do słoika (lub blendera, jeśli takowy posiadasz) i dokładnie wymieszaj (w szczelnie zamkniętym słoiku) lub zmiksuj (blenderem).

4

Spróbuj czy sos jest smaczny i w razie konieczności dopraw do smaku dodając pieprz lub więcej octu. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz go odrobiną wody lub oleju.

5

Ocet winny można zastąpić octem ryżowym, ew. sokiem z cytryny lub limonki.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 131
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 1.5g3%
Węglowodany 4.8g2%

Błonnik 1.3g6%
Białko 3.7g8%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.