zupa jarzynowa – przepis dietetyka

zupa jarzynowa, dietetyczny przepis

 2 marchewki
 selera
 1 mała pietruszka
 ½ porapomiń w wersji lekkostrawnej
 150 g fasolki szparagowej świeżej liub mrożonej
 4 ziemniaki
 ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, kurkuma, lubczyk (lub domowa kostka rosołowa)
 opcjonalnie kawałek kurczaka lub indyka

1

Do dużego garnka wlej 1,5 litra wody i dodaj przyprawy (można je wcześniej zmiażdżyć w moździerzu) – ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy.

2

Jeśli robisz zupę na mięsie dodaj je na samym początku, do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia.

3

Do wrzącego wywaru dodaj obrane warzywa – mogą być pokrojone na mniejsze kawałki: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera, por.

4

Gotuj na małym ogniu około 15 minut, następnie przecedź zupę.

5

Do wywaru dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową. W czasie kiedy ziemniaki z fasolką się gotują pokrój drobno mięso (jeśli zupa była na mięsie), a warzywa z wywaru zetrzyj na tarce.

6

Połącz wszystko w jednym garnku i dopraw do smaku kurkumą, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli gotujesz zupę w wersji wegetariańskiej dodaj na sam koniec masło.

7

Zupę podaj posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.