zupa krem z pomidorów

 500 g pomidorów
 1 mała cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 500 ml domowego bulionu
 5 suszonych pomidorówpomiń w wersji lekkostrawnej
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej

1

Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę, a następnie wlej pomidory z puszki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.

2

Smaż aż sos lekko zgęstnieje. Następnie wlej do garnka bulion.

3

Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku np. domową kostką rosołową i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec zmiksuj całość na gładki krem.

4

Podawaj z grzankami, kaszą, ekspandowanymi ziarnami zbóż, podprażonymi pestkami dyni oraz obowiązkowo z „czymś zielonym” – z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.