zupa stulatków – dieta długowieczności

 ½ szklanki suchej fasoli piękny jaśew. słoik już ugotowanej, w zalewie, pomiń w wersji lekkostarwnej
 ½ szklanki suchej kaszy pęczakw wersji lekkostarwnej daj kaszę jaglaną
 6 szklanek wywaru warzywnego
 1 cebulapomiń w wersji lekkostarwnej
 2 ziemniaki
 2 łodygi selera naciowego
 1 marchewka
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 2 łyzki oliwy
 bazylia, szałwia, rozmaryn, ziele angielskie, czarny pieprz, sólpomiń pieprz w wersji lekkostarwnej
 natka pietruszki do posypania gotowej zupy

1

Zalej fasolę i kaszę pęczak zimną wodą i mocz do 12 godzin. Następnie odsącz na durszlaku i dobrze opłucz.
W wersji szybszej użyj fasoli z puszki, a kaszę pęczak zamień na jęczmienną łamaną.

2

Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, selera, marchewkę; posiekaną cebulę i czosnek i podsmaż je chwilę na oliwie.

3

Dodaj do warzyw namoczoną kaszę i fasolę oraz przyprawy (bazylię, szałwię, rozmaryn i liść laurowy).

4

Zalej składniki wodą i doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu minimum 1 godzinę, aż fasola i kasza będą miękkie.

5

Po tym czasie usuń gałązki rozmarynu i liście laurowe. Rozcieńcz zupę wodą, jeśli zrobiła się za gęsta.

Uwaga
6

Ta zupa bardzo dobrze się zamraża. W małych, zamkniętych pojemnikach możesz ją przechowywać w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.