zupa z rabarbaru

 1 pęczek rabarbaru
 3 szklanki wody
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  biały ser lub jogurt
 grzanki do podania
 cukier do smaku

1

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy kilka minut w małej ilości wody – lekko ponad poziom rabarbaru. 2-3 szklanki - zależnie od tego jak duży pęczek rabarbaru mamy.

2

Następnie miksujemy blenderem, jeśli to konieczne, to rozrzedzamy odrobiną wody i ew. dosładzamy.

3

Zupę można nieco zagęścić. W tym celu z odrobiny mąki ziemniaczanej (pół łyżeczki na litr zupy) i kilku kropli zimnej wody sporządzamy zawiesinę i wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy energicznie, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

4

Schładzamy w lodówce i podajemy z grzankami, lanymi kluskami oraz serem twarogowym pokrojonym w kostkę lub gęstym jogurtem.