zupa z soczewicy – prosta i bezmięsna

 1 batatziemniaki albo kawałek dyni
 100 g czerwonej soczewicyalbo zielonej
 1 papryka
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 500 ml passaty pomidorowejprzecieru, soku lub pomidorów z puszki
 1 l wody
 2 łyżki stołowe oliwy
 chilli, imbir, curry, kurkuma, sól i pieprzdo smaku

1

Wszystkie warzywa (cebula, batat, papryka, czosnek) pokrój i przełóż do dużego garnka z oliwą - podsmaż chwilę razem z przyprawami (imbir, chilli, kurkuma, curry).

2

Dolej wodę i doprowadź do wrzenia.

3

Dorzuć suche ziarna soczewicy.

4

Po chwili wlej passatę pomidorową.

5

Gotuj całość około 20-30 minut.

6

Dopraw do smaku solą i pieprzem.