Wyczekiwane, wytęsknione… ulubione, bo zwiastują lato!

Dlaczego warto włączyć te warzywa swojego menu?  Nie tylko ze względu na to że są niskokaloryczne. W ich wnętrzu kryje się całkiem pokaźna ilość dobroczynnych związków. W medycynie wschodniej wykorzystywane były do leczenia m.in. zapalenia stawów czy bezpłodności, uważane są również za afrodyzjak.

szparagi

szparagi – dlaczego warto?

Inulina – zmniejsza stężenia cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Tabletki z inuliną czy kawa zbożowa z tą frakcją błonnika są dostępne w sklepie i opatrzone zazwyczaj dużym napisem SLIM albo SCHUDNIJ! Nie bez kozery. Inulina, to naturalny prebiotyk – stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. A jako rozpuszczalny błonnik pokarmowy wiąże duże ilości wody i zwiększa masę treści pokarmowej przyspieszając przemianę materii, hamuje łaknienie i przyspiesza odczuwanie sytości. 

Glutation
– silny antyoksydant wpływający korzystnie na stan skóry i opóźniający procesy starzenia się organizmu.  Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, wspomaga także pracę wątroby zmęczonej po zimowej tłustej diecie i zwiększa produkcję testosteronu. Na wiosnę jak znalazł!

szparagi


Asparagina –  nazwa tego aminokwasu nie przypadkowo kojarzy się ze szparagami. Związek ten po raz pierwszy  został wyizolowany właśnie z kłączy tego warzywa! Aminokwas ten pobudza do pracy nerki oraz działa moczopędnie. Wzmaga syntezę białek i jest potrzebny do pracy mózgu.  

To właśnie związki powstające z rozkładu asparaginy powodują, że po spożyciu szparagów nasz mocz ma dość charakterystyczny, silny i mało przyjemny zapach. Nie ma jednak powodów do obaw – to mija.

szparagmaly

ile kalorii mają szparagi?

Dość cenną informacją jest także ta, że w 100 g (3-4 sztuki) znajdziemy zaledwie 18 kcal, czyli naprawdę niewiele.

witaminy w szparagach

Co jeszcze? Dość pokaźna ilość kwasu foliowego, witaminy C, E, K, beta-karoten oraz duża dawka potasu. Do tego żelazo i wiele innych cennych składników pomocnych anemikom, starającym się o dziecko lub odchudzającym się.

Po szparagi mogą sięgać osoby na diecie lekkostrawnej.

kto nie powinien jeść szparagów?

Na szparagi powinny uważać osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, u których warzywo to może powodować wzdęcia. Ze względu na obecność puryn szparagi nie są zalecane w diecie FODMAP oraz osób z dną moczanową.  

indeks glikemiczny szparagów

Indeks glikemiczny szparagów, to zaledwie 15. Szparagi są więc doskonałym dodatkiem do diety osób z cukrzycą czy insulioopornością.  

Korzystajmy ze szparagów ile się da – przetwarzajmy je na różne sposoby, bo sezon na nie jest bardzo krótki.

  1. Chyba szparagi zaczynają robić się… modne 🙂 Jeszcze kilka lat temu nie słyszałam o nich, a dziś wydają się być typowym składnikiem w diecie. Czy tylko mi się tak wydaje? 🙂

  2. Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałam szparagów 🙂 Przy okazji na pewno spróbuję, bo strasznie mnie nimi zaciekawiłaś 🙂 Na talerzu prezentują się bardzo smakowicie 🙂

  3. Uwielbiam szparagi 🙂 w sumie od niedawna nauczyłam sie je dobrze przyrządzać 🙂

  4. Tyle zalet mają te szparagi, a ja mam problem z ich przyrządzaniem. Kiedyś znalazłam dobry przepis, ale niestety zaginął.

  5. Lubimy szparagi 🙂 Na różne sposoby je lubimy 🙂

  6. W maju niczego więcej mi do szczęścia nie trzeba- sezon na szparagi to moje małe święto i jem je, ile się da 😉 Cieszy mnie moda na szparagi, bo wraz z nią stały się bardziej dostępne.

  7. Mnie nie trzeba namawiać do szparagów:) uwielbiam zapiekane pod beszamelem

  8. Jakoś nie mam pomysłu na szparagi, pod beszamelem mi nie smakują :/

  9. 🙂 Ostatnio u nas gościły podczas obiadu! Gdybyś miała przepisy, w jakiej formie je podawać, to chętnie się zainspirujemy! 🙂

  10. Jak zawsze dowiedziałam się czegos Ciekawego od Ciebie – o niskim indeksie glikemicznym. Dania wyglądaj pysznie

  11. Uwielbiam szparagi, mogłyby już stanieć = więcej ciepła 🙂

  12. Świetny wpis 🙂 Próbowałam już kilku przepisów ze szparagami, al póki co nie odnalazłam tego idealnego…

  13. A ja bym prosiła jakieś wege dania ze szparagami 🙂

Leave a Reply