bez glutenu / dla dzieci / kolacja / PRZEPISY / wege / zupy
Zupa dyniowa, to zawsze dobry pomysł! Z imbirem, papryką czy pomidorami… Zupa dyniowa rządzi! 🙂 Dziś kolejna propozycja na nieśmiertelną dyniówkę – tym razem wybitnie jesienne połączenie: dynia plus topinambur, czyli przegląd działki.
ZUPA DYNIOWA
1 l wywaru/bulionu (u mnie warzywny – sprawdź przepis)
ok. 400 g dyni (waga przed upieczeniem)
marchewka
4 średnie bulwy topinambura (tu więcej o tym warzywie)
koperek/natka pietruszki oraz pestki dyni do podania
Do przygotowanego wywaru (można użyć wody z domową pastą bulionową>>) dorzucam upieczoną wcześniej dynię, marchewkę oraz surowe (umyte i pokrojone) bulwy topinambura. Gotuję aż topinambur zmięknie – następnie miksuję wszystko blenderem i doprawiam do smaku. Można rozcieńczyć, jeśli zupa jest za gęsta.
Podaję z pestkami dyni, grzankami, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Ewentualnie, jak dziś wlewam do termosu i sprawdzam czy wytrzyma próbę czasu 🙂
Ten i wiele innych termosów oraz pudełek śniadaniowych znajdziecie w sklepie Twój LunchBox 🙂 Polecam, są świetne!!!