Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje3 Porcje

Zupa imbirowa rządzi! Gwarantuję Wam, że ją pokochacie!

To jeden z moich ulubionych gorących kubków! Zupa wprost stworzona na rozgrzewający posiłek w pracy (w sobotę miałam tę zupę na uczelni (9 godzin wykładów) i powiem szczerze, że uratowała mi życie). Smakuje zarówno samodzielnie – pita z kubka termicznego, jak i w towarzystwie grzanek.

Rozpala od środka, rozgrzewa i stawia na nogi po spacerze albo długim ślęczeniu w pracy. A do tego ma "efekt WOW" - ale jak to zupa imbirowa? 😉

Tak, wiem - ma w składzie serek topiony! Jednak pita 2-3 razy do roku nie zrobi Wam krzywdy, to taki mój mały dietetyczny grzeszek - kocham imbirową!! 🙂

 

ps. serek topiony EkoŁukta ma dobry skład!!!

 

składniki

 60 g korzenia imbiru
 3 szklanki bulionu
 30 g serka topionego
 ew. grzanki do podania

sposób wykonania

1

Imbir umyj i pokrój w plastry pozostawiając kawałek korzenia grubości ok. 0,5 – 1 cm.

2

Plastry imbiru zalej bulionem warzywnym i gotuj około 10-15 minut.

3

Przecedź i do powstałej zupy zetrzyj na tarce i przetrzyj przez sitko pozostawiony kawałek imbiru.

4

Dodaj serek topiony i doprowadź do wrzenia. Gotuj tylko do rozpuszczenia serka.

5

Podawaj z grzankami lub saute jako lekki i rozgrzewający posiłek w pracy (ta zupa idealnie pasuje do kubka termicznego!).

Posmakowała Ci zupa imbirowa?

Kochasz imbir?

Poczytaj co dobrego w sobie kryje korzeń imbiru>> i spróbuj też moich ciasteczek imbirowych>>

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 250 ml

Porcje 3


Ilość na porcję
Kalorie 61
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 3.3g6%
Cholesterol 8.7mg3%
Węglowodany 6.3g3%
Błonnik 0.8g4%
Białko 1.7g4%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 60 g korzenia imbiru
 3 szklanki bulionu
 30 g serka topionego
 ew. grzanki do podania

Wskazówki

1

Imbir umyj i pokrój w plastry pozostawiając kawałek korzenia grubości ok. 0,5 – 1 cm.

2

Plastry imbiru zalej bulionem warzywnym i gotuj około 10-15 minut.

3

Przecedź i do powstałej zupy zetrzyj na tarce i przetrzyj przez sitko pozostawiony kawałek imbiru.

4

Dodaj serek topiony i doprowadź do wrzenia. Gotuj tylko do rozpuszczenia serka.

5

Podawaj z grzankami lub saute jako lekki i rozgrzewający posiłek w pracy (ta zupa idealnie pasuje do kubka termicznego!).

zupa imbirowa