Twój koszyk
- No products in the cart.
Razem:
0,00 zł
POPULARNE PRODUKTY
69,00 zł
21,99 zł
Uwaga, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki, cukier, drożdże instant i sól. Wymieszaj.
Do mąki dodaj masło pokrojone w kostkę, jajko i napój roślinny lub maślankę.
Wyrabiaj dokładnie ciasto przez kilka minut - powinno być gładkie i elastyczne. Utwórz kulę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę (aż zwiększy swoją objętość).
W czasie gdy ciasto rośnie przygotuj farsz oraz kruszonkę.
Pokrój rabarbar i wymieszaj w misce z cukrem (możesz dodać trochę cynamonu).
Do miski odważ produkty potrzebne do zrobienia kruszonki - mąkę (ja zrobiłam kruszonkę z orkiszowej pełnoziarnistej), cukier, sól oraz zimne masło. Zagnieć ciasto na kruszonkę i wstaw do lodówki.
Jak ciasto wyrośnie, to ulep z niego bułki: podziel ciasto na równe części i każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach na okrąg o średnicy kilkunastu cm i nałóż 2-3 łyżki rabarbaru na środek. Zaklej końce i uformuj owalną bułeczkę. Miejsce zlepienia ukryj pod spodem. (od razu się przyznaję, że ja tego nie zrobiłam - posypałam rabarbarem po cieście i tyle) ;)
Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj pierwszy raz roztrzepanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-60 minut.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Nie jedz gorących, bo się poparzysz.
0 porcje
1
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.