Opcje drukowania:

chleb orkiszowy na drożdżach

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania2 godziny 30 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity3 godziny

 700 g mąki chlebowej u mnie orkiszowa pełnoziarnista, może być też pszenna oczyszczona lub pełnoziarnista
 450 ml wody może być pół na pół z mlekiem
 15 g świeżych drożdży lub 1 saszetka instant
 2 łyżeczki soli
 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
 ew. łyżeczka cukru
1

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą.

2

Zrób rozczyn - w dużej misce drożdże upłynnij w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj cukier oraz kilka łyżek mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
Jeśli używasz drożdży instant oczywiście nie musisz robić rozczynu - po prostu od razu wymieszaj wszystkie składniki w misce.

3

Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mąki oraz ciepłej wody.

4

Zagnieć ciasto i wyrabiaj dokładnie przez około 1- - 15 minut.

5

Następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

6

Po około 2 godzinach zagnieć ciasto ponownie i przełóż do blaszki wyłożonej papierem.

7

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

8

Do nagrzanego do 230 st. C piekarnika wstaw ciasto i piecz około 10 minut.

9

Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz około 20 - 25 minut.

10

Wystudź chleb na kratce zanim go rozkroisz.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.