Opcje drukowania:

ciasto z cukinią

Porcje1 Porcja

 300 g cukinii (jeśli młoda, to ze skórką i pestkami)
 240 g przesianej mąki pszennej (tortowa lub pół na pół z pełnoziarnistą)
 3 jajka
 ½ szklanka oleju rzepakowego
 6 łyżki stołowe kakao
 ½ łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ szklanka cukru
 100 g gorzkiej czekolady
1

Mąkę wymieszaj wraz z kakao, proszkiem i sodą.

2

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw, aby puściła sok.

3

W drugiej misce utrzyj mikserem olej z cukrem, następnie dodawaj pojedynczo jajka i wciąż miksując dosypuj suche składniki (zostawiając trochę mąki do zasypania cukinii). Na koniec dodaj startą na tarce lub posiekaną czekoladę, wlej sok, który puściła cukinia, a pozostałą cukinię wymieszaj z resztką maki - dodaj ją do masy i wymieszaj całość.

4

Ciasto wlej do foremki i piecz około 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.