Opcje drukowania:

lekkostrawne kotlety z kaszy i szpinaku

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity50 minut

 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
 1 średnia marchewka
 50 g szpinaku świeże liście lub mrożony
 2 białka jaja
 2 łyżka stołowa oliwa
 sól, gałka muszkatołowa
opcjonalnie
 cebula, czosnek, suszone pomidory lub jarmuż zamiast szpinaku jeśli nie musisz jeść lekkostrawnie
1

Ugotuj kaszę jaglaną z małą ilością soli.

2

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, szpinak posiekaj.

3

Do ostudzonej kaszy dodaj oliwę, warzywa, dopraw solą, małą ilością gałki muszkatołowej, dodaj białka jaja.

4

Wymieszaj masę i zwilżonymi dłońmi formuj małe kotlety. Kładź je na blaszkę wyłożoną papierem.

5

Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 6

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 80
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 3.7g6%
Węglowodany 8.2g3%

Błonnik 0.8g4%
Białko 2.8g6%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.