Twój koszyk
- No products in the cart.
Razem:
0,00 zł
POPULARNE PRODUKTY
69,00 zł
21,99 zł
Mak zalewamy wrzącą wodą (lub mlekiem) i odstawiamy do wystygnięcia, następnie bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie mielimy. Dla ułatwienia proponuję kupić od razu zmielony mak – uwaga! nie masę makową, tylko suchy zmielony mak – ten wystarczy po prostu sparzyć.
Żółtka ucieramy z masłem i połową cukru na puszystą masę i dodajemy do niej po kolei: przesiany proszek do pieczenia, zmielone migdały, odcedzony mak i jabłka starte na tarce z grubymi oczkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę i usztywniamy resztą cukru, delikatnie mieszamy z masą makową.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 175 st. C.
Studzimy przed zjedzeniem!
0 porcje