Twój koszyk
- No products in the cart.
Razem:
0,00 zł
POPULARNE PRODUKTY
69,00 zł
21,99 zł
Mak zalej wodą i gotuj ok. 30-40 minut. Uwaga, mak bardzo chłonie wodę i pęcznieje, więc gotuj go w dużym garnku i pilnuj, aby woda nie wyparowała.
Ugotowany mak odcedź dokładnie na sicie wyłożonym gazą (pieluchą tetrową) – jeśli masz czas zostaw mak na sicie na całą noc. Po tym czasie zmiel go dwukrotnie (niektórzy zalecają trzykrotne zmielenie maku – ja nigdy aż tyle cierpliwości nie miałam). Uwaga – można kupić mak mielony, to znacznie ułatwi pracę!
Jak mak będzie już gotowy przygotuj resztę.
Masło rozpuść razem z miodem w dużym garnku.
Następnie dodaj opłukane rodzynki i jagody goji, umyte i pokrojone w paski suszone figi, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, ew. inne bakalie, które lubisz oraz aromat – amaretto, brandy, rum, likier pomarańczowy…
Na koniec dorzuć zmielony mak. Całość dokładnie wymieszaj.
Wykorzystaj od razu lub ostudź i zamroź!
ilość i rodzaj bakalii są przykładowe, spokojnie możesz je zamienić pod kątem tego co lubisz lub co akurat masz w szafce, pomiń skórkę pomarańczową, jeśli jej nie lubisz a na jej miejsce dodaj pokrojone suszone morele lub daktyle albo więcej fig, jeśli nie masz orzechów włoskich daj laskowe lub brazylijskie :)
Wielkość porcji 1 łyżka