Opcje drukowania:

masa makowa

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania1 godzinaCzas gotowania1 godzina 30 minutCzas całkowity2 godziny 30 minut

 500 g maku
 300 g miodu
 100 g masła
 250 g rodzynek
 30 g jagód goji
 50 g migdałów (ja dałam płatki, ale mogą być posiekane migdały)
 100 g różnych orzechów
 10 suszonych fig
 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej)
 1 łyżki stołowe amaretto (ja dałam domowe z pestek moreli) ew. brandy, rum
1

Mak zalej wodą i gotuj ok. 30-40 minut. Uwaga, mak bardzo chłonie wodę i pęcznieje, więc gotuj go w dużym garnku i pilnuj, aby woda nie wyparowała.

2

Ugotowany mak odcedź dokładnie na sicie wyłożonym gazą (pieluchą tetrową) – jeśli masz czas zostaw mak na sicie na całą noc. Po tym czasie zmiel go dwukrotnie (niektórzy zalecają trzykrotne zmielenie maku – ja nigdy aż tyle cierpliwości nie miałam). Uwaga – można kupić mak mielony, to znacznie ułatwi pracę!

3

Jak mak będzie już gotowy przygotuj resztę.

4

Masło rozpuść razem z miodem w dużym garnku.

5

Następnie dodaj opłukane rodzynki i jagody goji, umyte i pokrojone w paski suszone figi, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, ew. inne bakalie, które lubisz oraz aromat – amaretto, brandy, rum, likier pomarańczowy…

6

Na koniec dorzuć zmielony mak. Całość dokładnie wymieszaj.

7

Wykorzystaj od razu lub ostudź i zamroź!

uwaga,
8

ilość i rodzaj bakalii są przykładowe, spokojnie możesz je zamienić pod kątem tego co lubisz lub co akurat masz w szafce, pomiń skórkę pomarańczową, jeśli jej nie lubisz a na jej miejsce dodaj pokrojone suszone morele lub daktyle albo więcej fig, jeśli nie masz orzechów włoskich daj laskowe lub brazylijskie :)

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1 łyżka


Ilość na porcję
Kalorie 115

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.