Opcje drukowania:

masło orzechowe

Porcje10 Porcja

 200 g orzechów ziemnych
 opcjonalnie: 1 łyżka oleju roślinnego, szczypta soli, łyżka gorzkiego kakao, wiórki kokosowe, miód itp.
1

Orzechy rozłup.

2

Jeśli chcesz podpraż na suchej patelni.

3

Ostudź i wrzuć do kielicha blendera.

4

Miksuj z przerwami (aby ani orzechy ani blender nie zagrzały się) aż do uzyskania klejącej się masy, jeśli masa jest gęsta dolej łyżkę oleju i zmiksuj ponownie.

5

Przełóż całość do czystego wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.

uwagi,
6

Gotowe masło warto trochę posolić.

7

Do masy orzeszkowej można dodać łyżkę gorzkiego kakao, wiórki kokosowe, miód, chilii, korzenne przyprawy lub co tam jeszcze chcecie.

8

Inną podstawą masła orzechowego mogą być delikatnie słodkie nerkowce (bogate w cynk i żelazo) czy najszlachetniejsze z orzechów - migdały (bogate w białko i magnez). Ograniczeniem niech będzie tylko Wasz smak - miksujcie na zdrowie :)

9

proporcje są na mały słoiczek, ze zdjęcia (200 g orzechów w łupinkach)

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 20 g

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 125
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 10.2g16%
Węglowodany 2.4g1%

Błonnik 1.5g6%
Białko 5.1g11%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.