Opcje drukowania:

owsiane muffiny z rabarbarem

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania25 minutCzas całkowity35 minut

 100 g mąki owsianej
 100 g płatków owsianych
 50 g cukru
 250 ml kefiru
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka soli
 2 łyżeczka skórki otartej z cytryny
 1 jajko
 50 g schłodzonego klarowanego masła
 120 g rabarbaru
 ½ jabłka
1

Rabarbar pokrój w kostkę.

2

Przesiej do miski mąkę (możesz zamienić mąkę owsianą na inną np. orkiszową lub pszenną) i wymieszaj ją z płatkami owsianymi (lub otrębami), proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką otartą z cytryny oraz odrobiną soli.

3

W oddzielnym naczyniu zmiksuj masło klarowane, dodając do niego jajko i kefir. Połącz zawartość obu misek, dodaj pokrojone drobno owoce (u mnie rabarbar i jabłko, ale można użyć truskawek, borówek, gruszki czy malin) i delikatnie wymieszaj.

4

Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do 2/3 wysokości (będą rosły!). Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut (do uzyskania orzechowego koloru).

5

Wystudź przed jedzeniem.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.