Opcje drukowania:

pasztet z cukinii

Porcje1 Porcja

 1 kg cukinii
 1 marchew
 3 suszone pomidorypomiń w wersji lekkostarwnej
 2 łyżki stołowe mąki (pszenna pełnoziarnista, orkiszowa, owsiana)w wersji lekkostrawnej jasna, w wersji bez glutenu bezglutenowe płatki owsiane, mąka jaglana lub z cieciorki
 pół pęczka zielonej pietruszki
 4 jajaw wersji lekksotrawnej same białka
 2 cebulepomiń w wersji lekkostarwnej
 przyprawy: pieprz, ostra papryka, koperek oraz 1-2 płaskie łyżki soli do cukiniipomiń ostre przyprawy w wersji lekkostarwnej
 2 łyżeczki ostropestu mielonegoopcjonalnie
 2 łyżki płatków drożdżowychopcjonalnie
1

Jeśli cukinia jest młoda, po prostu ją umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Jeśli masz wyrośniętą cukinię z grubą skórą – obierz ją i przekrój na pół, aby wydrążyć pestki. I dopiero teraz zetrzyj.

2

Startą cukinię posól i wymieszaj, przełóż na sitko i odstaw na minimum kwadrans, aby puściła sok. Sok nie będzie nam potrzebny, więc może ściekać od razu do zlewu.

3

W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój drobno suszone pomidory, przesiej mąki i dodaj resztę składników.

4

Cukinię odciśnij mocno (sic!) i dodaj do przygotowanych składników.

5

Wymieszaj dokładnie i spróbuj, ew. dopraw przełóż do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem. Wyrównaj masę (wszelkie zadziory na wierzchu masy dość szybko się przypalą).

6

Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 190 st. C i piecz około 60 minut.

7

Wystudź dokładnie (i optymalnie schłodź w lodówce) przed wyjęciem z foremki.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.