Opcje drukowania:

domowa pizza – sprawdzony przepis

Porcje1 Porcja

 3,50 szklanki mąki pszennej oczyszczonej, pełnoziarnistej lub jasnej orkiszowej
 25 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant)
 250 ml ciepłej wody
 2 łyżeczki soli
 4 łyżki stołowe oliwy
1

zrób zaczyn: drożdże rozkrusz i rozprowadź z kilkoma łyżkami wody oraz łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoją objętość

2

Mąkę przesiej i wymieszaj z zaczynem i solą.

3

Dolej wodę i dokładnie wyrabiaj ciasto dodając pod koniec oliwy.

4

Nie spiesz się z wyrabianiem, ugniataj ciasto cierpliwie nawet około 10 minut (aż będzie odchodziło od dłoni).

5

Uformuj kulę, umieść w misce i przykryj ściereczką.

6

Zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-2 godziny).

7

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć – krótko, tylko do usunięcia nadmiaru pęcherzyków powietrza i uformuj placek (jeden większy lub kilka mniejszych, grubsze lub cieńsze – kwestia gustu, kwadratowe lub okrągłe – zależnie od kształtu blachy/foremki).

8

Nałóż farsz – sos pomidorowy, paprykę, brokuły, kukurydzę, oliwki, ogórki kiszone, pieczarki, ser, szynkę, mozzarellę, świeże pomidory, marynowane buraki etc.

9

ps. jeśli dorzucasz rukolę – dodaj ją na już upieczony placek

10

Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C (czas zależy od ilości dodatków - im więcej ich na cieście tym więcej czasu w piekarniku)

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.