Opcje drukowania:

placki z cukinią i pokrzywą

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania15 minutCzas gotowania10 minutCzas całkowity25 minut

placki
 400 g cukinii
 1 mała cebula
 40 g mąki owsianej lub zmiksowanych płatków owsianychwybierz ze znakiem przekreślonego kłosa, jeśli unikasz glutenu
 1 łyżeczka sproszkowanej pokrzywymoże być spirulina lub inny super food
 1 białko jaja
sos czosnkowy
 2 czubate łyżki gęstego jogurtu lub serka np. Bieluchlub jogurtu sojowego
 1 ząbek czosnku2, góra 7 ;) zalezy jak bardzo kochasz czosnek
 czubata łyżka posiekanego koperku
 sól, pieprz
1

Cukinię umyj i bez obierania zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól startą cukinię i przełóż na sitko na minimum kwadrans, aż odcieknie sok.

2

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj, dodaj do odciśniętej cukinii wraz z przesianą mąką owsianą oraz sproszkowaną pokrzywą.

3

Następnie dodaj białko jaj (może być całe jajko) oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

4

Wymieszaj dokładnie i nakładaj łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

5

Piecz około 20-25 minut w temp. 200 st lub usmaż na patelni.

sos czosnkowy
6

Czosnek obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.