Opcje drukowania:

risotto z bobem

Porcje1 PorcjaCzas całkowity20 minut

 60 g ryżu basmati
 100 g bobu
 2 łyżki oliwy
 1 papryczka chilli dodaj wg. swoich preferencji
 sól, pieprz
 1 szklanka domowego bulionu
 2 ząbki czosnku
1

Bób ugotuj w dużej ilości wody. Następnie odcedź, ostudź i obierz ze skórki.

2

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć obrany i posiekany drobno czosnek. Lekko podsmaż uważając, aby się nie przypalił.

3

Lekko podsmaż uważając, aby się nie przypalił.

4

Dorzuć do czosnku suchy ryż - smaż chwilę często mieszając, następnie powoli wlej bulion.

5

Gotuj na małym ogniu aż ryż będzie al dente.Dorzuć obrany bób i posiekaną papryczkę chilli. Zamieszaj (dolej wody lub bulionu, jeśli to konieczne) i przykryj - gotuj jeszcze chwilę aż ryż będzie miękki.

6

Jeśli chcesz na talerzu posyp płatkami drożdżowymi i koperkiem.

Wartość odżywcza

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 422
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11g17%
Węglowodany 59g20%

Błonnik 7g29%
Białko 13g26%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.