Opcje drukowania:

zielona sałatka z kaszą bulgur

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania10 minutCzas całkowity20 minut

 150 g suchej kaszy bulgur (komosy lub kuskus)
 200 g mrożonego lub świeżego groszkupomiń w wersji lekkostrawnej
 30 g liści jarmużuużyj szpinaku w wersji lekkostrawnej
 1 awokado
 ½ długiego ogórkaobierz ze skórki pomiń w wersji lekkostrawnej
 2 łyżki stołowe oliwy
 sól, pieprz, ew. suszone pomidory z czarnuszką (przyprawa)wyłącznie sól w wersji lekkostrawnej
1

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.

2

Jarmuż umyj i oberwij liście, wrzuć na patelnię i duś chwilę na oliwie aż liście zwiędną. Ostudź, a następnie posiekaj drobno.

3

Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

4

Ogórka umyj i pokrój.

5

Groszek ugotuj w osolonej wodzie - przestudź.

6

Wymieszaj wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce doprawiają do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i mixem suszonych pomidorów z czarnuszką (doskonale się komponuje).

7

Wstaw sałatkę do lodówki, aby się przegryzła.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 215 g


Ilość na porcję
Kalorie 360
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 13.5g21%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 39g13%

Błonnik 12g48%
Białko 12g24%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.