Opcje drukowania:

sernik bez jaj

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania30 minutCzas gotowania1 godzina 30 minutCzas całkowity2 godziny

kruchy spód
 200 g mąki jasnej orkiszowej
 120 g miękkiego masła
 3 łyżki stołowe jogurtu
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
 800 g sera białego twarogowego
 130 g masła
 1 szklanka ksylitolu (cukru pudru lub innego słodzika)
 100 g gęstego jogurtu
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 15 g mąki ziemniaczanej
 3 łyżki stołowe mąki pszennej lub kaszy manny
 skórka pomarańczowa lub cytrynowa (wedle gustu)
kruchy spód
1

Mąkę przesiej i zagnieć szybko z resztą składników.

2

Zagnieć kulę i włóż do torebki foliowej. Schowaj do lodówki na około 30 minut (ciasto w lodówce może leżeć nawet kilka dni, w zamrażarce kilka tygodni).

3

Następnie dno i boki blachy wyłóż papierem lub posmaruj masłem i wyłóż dokładnie ciastem, podpiecz w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut.

4

Jako spód możesz też wykorzystać dowolny przepis na bezglutenowy spód z mojej strony.

masa serowa
5

Biały ser przepuść przez maszynkę. Uwaga, można użyć już zmielonego sera „z wiaderka”, „na sernik”, jednak często są one homogenizowane i nie zawsze nadają się do serników pieczonych. Zatem kupując ser czytaj uważnie etykiety lub poświęć na pieczenie nieco więcej czasu i zmiel ser własnoręcznie. Jeśli nie mamy maszynki ser można przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko.

6

Masło ubij na puszystą masę z ksylitolem i cukrem waniliowym (jeśli używasz), dodaj mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną (lub kaszę) i proszek do pieczenia.

7

Następnie stopniowo dodawaj zmielony ser oraz jogurt wciąż miksując.

8

Na upieczony wcześniej spód wyłóż masę serową.

9

Piecz z opcją góra-dół przez ok. 60 minut. Jeśli sernik nieco za bardzo się zrumieni przykryj wierz folią aluminiową, ale nie wyłączaj opcji grzania od góry.

10

Wystudź ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.