Twój koszyk
- No products in the cart.
Razem:
0,00 zł
POPULARNE PRODUKTY
69,00 zł
21,99 zł
zupa jarzynowa, dietetyczny przepis
Do dużego garnka wlej 1,5 litra wody i dodaj przyprawy (można je wcześniej zmiażdżyć w moździerzu) – ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy.
Jeśli robisz zupę na mięsie dodaj je na samym początku, do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia.
Do wrzącego wywaru dodaj obrane warzywa – mogą być pokrojone na mniejsze kawałki: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera, por.
Gotuj na małym ogniu około 15 minut, następnie przecedź zupę.
Do wywaru dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową. W czasie kiedy ziemniaki z fasolką się gotują pokrój drobno mięso (jeśli zupa była na mięsie), a warzywa z wywaru zetrzyj na tarce.
Połącz wszystko w jednym garnku i dopraw do smaku kurkumą, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli gotujesz zupę w wersji wegetariańskiej dodaj na sam koniec masło.
Zupę podaj posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.