Opcje drukowania:

zupa krem z zielonych szparagów

Porcje2 Porcje

krem ze szparagów

 1 pęczek szparagów
 1 mala cebula
 2 ziemniaki
 1 l bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy
1

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.

2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę - dorzuć do cebuli.

3

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli i ziemniaków.

4

Smaż warzywa kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.

5

Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków (5-10 minut).

6

Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, solą i ew. czosnkiem, jeśli dobrze tolerujesz.

7

Zmiksuj zupę na gładki krem.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 180
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 6g10%
Węglowodany 20g7%

Błonnik 6g24%
Białko 7.5g15%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.