Opcje drukowania:

zupa z soczewicy – prosta i bezmięsna

Porcje4 PorcjeCzas przygotowania15 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity45 minut

zupa z soczewicy

 1 batatziemniaki albo kawałek dyni
 100 g czerwonej soczewicyalbo zielonej
 1 papryka
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 500 ml passaty pomidorowejprzecieru, soku lub pomidorów z puszki
 1 l wody
 2 łyżki stołowe oliwy
 chilli, imbir, curry, kurkuma, sól i pieprzdo smaku
1

Wszystkie warzywa (cebula, batat, papryka, czosnek) pokrój i przełóż do dużego garnka z oliwą - podsmaż chwilę razem z przyprawami (imbir, chilli, kurkuma, curry).

2

Dolej wodę i doprowadź do wrzenia.

3

Dorzuć suche ziarna soczewicy.

4

Po chwili wlej passatę pomidorową.

5

Gotuj całość około 20-30 minut.

6

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 250
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 6.3g10%
Węglowodany 34.3g12%

Błonnik 7.7g31%
Białko 10.5g21%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.