DIETETYKA W PIGUŁCE

Jak przytyć? Jak schudnąć? Czy warto jeść sorgo i po co pić wodę… Zapraszam do lektury!

Niebieskie Strefy – recenzja książki

Co łączy mieszkańców włoskiej Sardynii, Loma Lindy w Kalifornii, japońskiej Okinawy, Nicoyi w Kostaryce oraz greckiej Ikarii? To ich podejście ...
Czytaj Dalej

jak jeść zdrowo i nie zwariować

Dziś postaram się odpowiedzieć na pytanie jak jeść zdrowo i nie zwariować, nie zbankrutować i jeszcze czerpać radość z codziennych ...
Czytaj Dalej

najczęstsze błędy w czasie diety część 2

Dziś przychodzę do Was z drugim wpisem omawiającym najczęstsze błędy popełniane w trakcie diety. Jeśli nie znasz jeszcze wpisu pierwszego, ...
Czytaj Dalej

zdrowo najedzony prezentownik

Jak co roku o tej porze powoli zaczyna się nerwowe odliczanie. Zatem, jeśli wciąż głowicie się co kupić tacie, mamie, ...
Czytaj Dalej

5 trików ułatwiających zdrowe odżywianie

Dziś krótko, czyli o podstawowych zasadach, które pozwolą nam połączyć zdrową dietę z całkiem normalnym życiem. Przedstawię Wam 5 sposobów ...
Czytaj Dalej

3 zasady zdrowego żywienia

Wiesz, że 80 proc. Polaków jest przekonana, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo? Badania CBOS z 2019 r. pokazują, ...
Czytaj Dalej

jak czytać etykiety

Nie musisz kończyć studiów dietetycznych ani chodzić do sklepu z lupą, żeby mieć pewność, że zakupy które robisz będą służyły ...
Czytaj Dalej

5 głównych błędów żywieniowych okiem dietetyka

Wiecie co jest zabawne w pracy dietetyka? Że zdecydowana większość moich pacjentów doskonale zna swoje błędy żywieniowe… 5 głównych błędów ...
Czytaj Dalej

szkło w kuchni – najlepszy wybór

Zainspirowana wpisami na grupach dotyczących ekologicznego stylu życia i zbliżającą się kolejną edycją akcji SPRZĄTANIE ŚWIATA postanowiłam napisać kilka słów ...
Czytaj Dalej

drugie śniadanie jest ważne

Początek września, to nie tylko stres związany z samą szkołą czy wyprawką, ale także odwieczny problem co dać dziecku do ...
Czytaj Dalej

śniadanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Dodaje energii, poprawia samopoczucie, umożliwia pracę mózgu i poprawia koncentrację... To prawda, ale nie trzeba wcale długo dyskutować, by dojść ...
Czytaj Dalej

co jeść, żeby nie przytyć na wakacjach?

Dieta w warunkach polowych, to nie lada wyzwanie! Ja już szykuję pomysły co zabrać pod namiot. Znając życie (wakacje pod ...
Czytaj Dalej

trele morele – wartości odżywcze moreli

Morele, dużo moreli!! Morele to jedne z moich ulubionych owoców (na pierwszym miejscu chyba jest jeżyna). Lekko kwaskowate, ale słodkie, ...
Czytaj Dalej

5 produktów, które są słodsze niż Ci się wydaje

Dni kiedy cukier krzepił minęły bezpowrotnie. Żyjemy w czasach, w których cukier dodawany jest niemal do każdego produktu niezależnie czy ...
Czytaj Dalej

wszystko nam się pomieszało, czyli sezonowość w XXI wieku

Truskawki w grudniu, pomidory w lutym, a pomarańcze w lipcu? Żyjemy w czasach, w których odżywianie zgodne z porami roku ...
Czytaj Dalej

ciekawostki dietetyczne – chaga

Jeśli oglądaliście film "Jedna ręka nie klaszcze" to być może kojarzycie scenę, w której bohater filmu dostaje do wypicia herbatę, ...
Czytaj Dalej

dieta dietetyka – moja spiżarnia

To, co jemy, powinno nam przede wszystkim smakować. Kto mnie zna albo śledzi mojego bloga ten pewnie już się zorientował, ...
Czytaj Dalej

znasz sorgo?

Małe, okrągłe, czerwone, żółte, brązowe, białe... Sorgo - bezglutenowa kasza, która zawładnęła ostatnio moją kuchnią. W Polsce raczej mało popularne, ...
Czytaj Dalej

komosa ryżowa – z czym to się je?

Komosa ryżowa - zamiennie quinoa (Chenopodium quinoa) uprawiana jest od ponad 5000 lat w Ameryce Południowej, gdzie nazywana jest świętym/złotym ...
Czytaj Dalej

jak przytyć – dekalog dietetyka

Przytyć wbrew pozorom jest zdecydowanie trudniej niż schudnąć. Jednak, jeśli wykluczymy inne, medyczne przyczyny spadku wagi przy zastosowaniu się do ...
Czytaj Dalej

co zamiast mleka, czyli figa z makiem

Dziś temat ważny - poruszany już przeze mnie kilkukrotnie np. tu - we wpisie na temat mleka. Jak również tutaj ...
Czytaj Dalej

o co chodzi z tym urozmaiceniem

Zdrowa dieta, to dieta różnorodna! I tym mogłabym zakończyć dzisiejszy wpis... Urozmaicenie diety, to jednak temat rzeka i postaram się ...
Czytaj Dalej

jak mądrze zaoszczędzic na jedzeniu

Oszczędzanie chyba nigdy nie było tak modne jak teraz... Kto to słyszał, żeby masło kosztowało ponad 10 zł i tym ...
Czytaj Dalej

chia – nasionka życia czy zwykła moda?

Od dłuższego czasu mam wrażenie, że są wszędzie - w koktajlach, deserach, pieczywie, w ciastkach, omletach, pastach kanapkowych, domowych dżemach ...
Czytaj Dalej

wrzesień w kuchni – warzywa i owoce jesieni

Złota polska jesień, słoneczna i ciepła, obfitująca w pyszne i pachnące warzywa i owoce, to coś co może trwać cały ...
Czytaj Dalej

TOPINAMBUR – ZIEMNIAKI DLA CUKRZYKÓW

Znacie to jesienno-zimowe warzywo? Pewnie tak... jest coraz modniejsze i bez problemu można je nabyć w każdym już niemal sklepie!Poczytajcie ...
Czytaj Dalej

wywiad z dietetykiem – czy dieta idealna istnieje?

Zdrowe odżywianie zaczyna przenikać do coraz większej ilości polskich domów. To bardzo dobry trend, który powinien być szeroko promowany. Interesujemy ...
Czytaj Dalej

PRAWDA CZY FAŁSZ – OBALAM DIETETYCZNE MITY

Czy można jeść po 18.00, czy to prawda że ziemniaki tuczą, a chudnąć trzeba 1 kg tygodniowo? Czy rano koniecznie ...
Czytaj Dalej

kawa zbożowa – warto?

Dla dla tych cierpiących na zgagę, problemy z wątrobą czy trzustką. Dla wrzodowców i osób z nadciśnieniem. Dla tych, którym ...
Czytaj Dalej

jak kupić dobry miód?

Pamiętacie mój wpis o miodzie>>? Nie zamieściłam tam wielu informacji, gdyż nie chciałam wydłużać. Dziś zatem druga część: jak kupić ...
Czytaj Dalej

sezon na rabarbar

Sezon na to cierpkie warzywo trwa w najlepsze! Wykorzystajmy go w 100%, bo naprawdę warto!Pytając znajomych o to w jaki ...
Czytaj Dalej

na czym smażyć a co do sałatki? ranking olejów

Już dawno minęły czasy kiedy wybór tłuszczu kuchennego ograniczał się do wyboru pomiędzy olejem rzepakowym, słonecznikowym oraz smalcem. Dziś półki ...
Czytaj Dalej

źródło białka, witamin i cholesterolu – czy jajka są zdrowe?

Kiedyś max 2 w tygodniu, dziś 30 sztuk na tydzień, to dla niektórych minimum... czy jajka są zdrowe? Jajka, to ...
Czytaj Dalej

dzień walki z depresją

Na stronie Światowej Organizacji Zdrowia możecie poczytać więcej o samej chorobie. Ja chciałabym zająć się jedynie tym w jaki sposób ...
Czytaj Dalej

CHLEB CHRUPKI – PRAWDY I MITY

Polski chleb jest uważany za jeden z najsmaczniejszych na świecie, w diecie przeciętnego Polaka pojawia się nawet kilka razy dziennie ...
Czytaj Dalej

miód – symbolika i wartość odżywcza

Na początku ludzie żywili się miodem i dzikimi owocami. Nie znali głodu.Claude Levi-Strauss Stosowanie miodu w sztuce kulinarnej zawsze miało ...
Czytaj Dalej

woda – mineralna czy z kranu?

"Powolne picie łykami przy równoczesnym głębokim oddychaniu jest nawet w rozgrzaniu nieszkodliwem. Przy obfitym spożywaniu owocu i spokojnym trybie życia ...
Czytaj Dalej

masło czy margaryna

Polemika o wyższości jednego tłuszczu nad drugim trwa od wieku XIX, kiedy to Hipolit Mege-Mouries wynalazł margarynę. Dziś jednak pytanie ...
Czytaj Dalej

CHAŁWA – ZDROWE SŁODYCZE

Początek marca oznacza jedno - niebawem imieniny mojego Taty, a co za tym idzie na pewno będę kupowała chałwę, którą ...
Czytaj Dalej

mleko biała śmierć

Czy mleko jest zdrowe? Co człowiek to opinia. Niektóre badania potwierdzają dobroczynne właściwości mleka, według innych - powinniśmy unikać każdego ...
Czytaj Dalej

afrodyzjaki na naszym stole

Walentynki tuż tuż... Niezależnie co myślimy o nadchodzącym święcie - nie uciekniemy od niego, bo brutalnie atakuje nas z każdej ...
Czytaj Dalej

jak schudnąć – 10 najlepszych rad od dietetyka

Jak schudnąć - to pytanie powraca jak bumerang! Kolejna dieta cud? Głodówka? Liczenie kalorii lub nieustanne walczenie z uczuciem ssania ...
Czytaj Dalej

mocne włosy bez suplementacji

To że zdrowie, jest zależne od naszej diety, to mam nadzieję wszyscy wiemy, ale że uroda często jest wynikiem tego, ...
Czytaj Dalej

czekolada – pokarm dla duszy i ciała

Czekolada, to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego oraz innych dodatków. Tyle z suchej ...
Czytaj Dalej

KIEŁKI – ŹRÓDŁO ZDROWIA

Jedzcie kiełki! Kiełki są zdrowe! Doceń walory kiełków! 10 powodów dla których warto jeść kiełki! Kiełki - witaminowa bomba na ...
Czytaj Dalej

kawa – dlaczego warto?

Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. Czarna, z mlekiem, mała, duża, podwójna... z syropem, cukrem, bitą śmietaną, ...
Czytaj Dalej

PESTKI DYNI – CHRUPMY NA ZDROWIE

Pestki dyni, to dość często wyrzucany odpad. Jeśli kupujemy dynię w całości lub mamy własną z działki nie wyrzucajmy ich! ...
Czytaj Dalej
%d bloggers like this: