Category, , DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time25 minsTotal Time35 mins

Dziś szybko i na temat, bo większość z Was i tak pewnie w trakcie słodkiego leniuchowania. Smaczne, zdrowe, szybkie, pełne aromatów, sycące, absolutnie idealnie doprawione i… rozgrzewające (nie to żebym narzekała na pogodę, ale…)!

Curry z jarmużu, to mój HIT!

Dziękuję Ci Marto za to curry! Łapcie przepis i róbcie, bo naprawdę warto!

 

składniki

 250 g jarmużu
 500 g ziemniaków
 1 cebulapomiń, jeśli nie tolerujesz
 1 czerwona papryka
 1 puszka mleka kokosowego
 ½ cup zmielonych orzechów laskowych
 2 tbsp oliwy lub oleju
 1 tsp nasion kuminu
 1 tsp nasion czarnej gorczycy
 1 papryczka chillido smaku
 1 tsp mielonej kolendry
 sól do smaku

sposób wykonania

1

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę (po usunięciu gniazda nasiennego) w paski.

2

Z jarmużu usuwamy twarde nerwy, liście rwiemy na kawałki.

3

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy utarte w moździerzu nasiona kuminu oraz czarnej gorczycy i przykrywamy garnek pokrywką (przyprawy będą strzelać).

4

Po minucie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli i kolendrę. Dorzucamy posiekaną cebulę, mieszamy i smażymy 2-3 minuty (aż cebula się lekko zeszkli).

5

Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie mieszamy, smażymy kolejne 8-10 minut.

6

Dodajemy paprykę i jarmuż, mieszamy, wlewamy 1,5 szklanki wody.

7

Przykrywamy garnek, dusimy 10 minut – aż ziemniaki będą miękkie.

8

Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy orzechy, mieszamy, gotujemy na dużym ogniu przez 3-5 minut, aż curry zgęstnieje.

9

Solimy do smaku i zjadamy gorące.

Ingredients

 250 g jarmużu
 500 g ziemniaków
 1 cebulapomiń, jeśli nie tolerujesz
 1 czerwona papryka
 1 puszka mleka kokosowego
 ½ cup zmielonych orzechów laskowych
 2 tbsp oliwy lub oleju
 1 tsp nasion kuminu
 1 tsp nasion czarnej gorczycy
 1 papryczka chillido smaku
 1 tsp mielonej kolendry
 sól do smaku

Directions

1

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę (po usunięciu gniazda nasiennego) w paski.

2

Z jarmużu usuwamy twarde nerwy, liście rwiemy na kawałki.

3

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy utarte w moździerzu nasiona kuminu oraz czarnej gorczycy i przykrywamy garnek pokrywką (przyprawy będą strzelać).

4

Po minucie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli i kolendrę. Dorzucamy posiekaną cebulę, mieszamy i smażymy 2-3 minuty (aż cebula się lekko zeszkli).

5

Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie mieszamy, smażymy kolejne 8-10 minut.

6

Dodajemy paprykę i jarmuż, mieszamy, wlewamy 1,5 szklanki wody.

7

Przykrywamy garnek, dusimy 10 minut – aż ziemniaki będą miękkie.

8

Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy orzechy, mieszamy, gotujemy na dużym ogniu przez 3-5 minut, aż curry zgęstnieje.

9

Solimy do smaku i zjadamy gorące.

curry z jarmużu