
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Dietetyk, nauczyciel akademicki i bloger.
W roku 2005 skończyłam warszawską Akademię Medyczną (obecnie Warszawski Uniwersytet Medyczny). Dwa lata później (wciąż pracując na swojej alma mater) założyłam firmę, która z powodzeniem funkcjonuje do dziś. Prowadzę konsultacje indywidualne dla dorosłych, warsztaty oraz zajęcia z dietetyki na uczelni.
Moje wypowiedzi są często cytowane w mediach.
Dużo piszę, dużo gadam, dużo czytam i z przyjemnością recenzuję książki.
Występuję w roli eksperta, zarówno na konferencjach naukowych, jak i podczas audycji radiowych czy programów telewizyjnych.
Jestem autorką wielu artykułów opublikowanych w czasopismach naukowych (Alergia, Astma, Immunologia czy Family Medicine & Primary Care Review) i popularnonaukowych (Współczesna Dietetyka, Food Expert, Farmacja Praktyczna, Menadżer Zdrowia) czy tych raczej rozrywkowych (Elle, Świat Kobiety, Glamour, Naj i in.).
Zajmuję się dietetyką kliniczną, a w szczególności dietetyką onkologiczną.
Długo się nosiłam z zamiarem założenia bloga, w końcu po namowach znajomych i moich klientów zdecydowałam się na ten krok!
Głównie z potrzeby uporządkowania coraz liczniejszych przepisów oraz ciekawostek związanych z powszechnie stosowanymi produktami spożywczymi oraz w celu ułatwienia samodzielnych modyfikacji diety moich klientów.
Do tej pory umieszczałam je na swojej stronie na facebooku, ale zrobiło się ich naprawdę sporo…
co się kryje w zdrowonajedzeni.pl
Znajdziesz tu porady poparte badaniami naukowymi oraz sprawdzone przepisy na smaczne i “dietetyczne” posiłki. Posiłki, które tu prezentuję znajdą się także w diecie ułożonej dla Ciebie.
wstyd to nie dieta – czyli o niedźwiedziej przysłudze
Troszkę Ci się przytyło ostatnio (usłyszane od koleżanki). Pani schudnie, a wszystkie problemy się rozwiążą same (z ust lekarza). Weź się za siebie, zrób coś ze sobą (od mamy). Chyba ci się powodzi w tej nowej pracy (od babci). Takie szpileczki wbijane mimo chodem,...
prosty przepis na pasztet z wątróbki bez pieczenia
prosty przepis na pasztet z wątróbki bez pieczeniaSkładniki400 g kurzych wątróbek100 g masła klarowanego1 cebula3 ząbki czosnku1 gruszkatymianek, sól, pieprzWskazówkiJeśli mamy czas, wieczorem dzień wcześniej zalewamy wątróbki mlekiem i wstawiamy na kilka/kilkanaście...
dietetyk z Hashimoto
W roku 2005 zdiagnozowano u mnie chorobę Hashimoto (żyję i nie tyję, a do tego jem gluten). Zapraszam osoby borykające się z tą chorobą, ale uprzedzam – nie przyjmuję żadnych wymówek. Z tego też powodu napisałam e-booka Jak oswoić Hashmoto, którego polecam każdemu, kto pogubił się w gąszczu mitów dotyczacych tego co jeść w Hashimoto.

prywatnie
Jestem pasjonatką zdrowej i różnorodnej kuchni – nocnych wypieków, zamykania przetworów warzywno-owocowych w słoikach. Relaksuje mnie wyrywanie chwastów, przycinanie krzewów, grzebanie w ziemi i uprawianie własnego jedzenia. Cytując klasyka: działka moje hobby.
Jeśli chodzi o wizyty w teatrze i czytanie książek – zdecydowanie zawyżam średnią.
Ulubiony sport: jazda na rowerze, a szczególnie bikepacking – to coś co mnie naprawdę kręci).
zajrzyj tutaj, jeśli też lubisz długie wycieczki
Cieszę się, że tu jesteś. Rozgość się i odkryj na nowo smak życia, niech dieta nie ogranicza Twoich posiłków.
Jeśli podoba Ci się to co robię i jesteś zainteresowany współpracą zapraszam do kontaktu.
W zakładce współpraca z dietetykiem znajdziesz skrót tego co już robiłam, wchodząc w zakładkę moi klienci zobaczysz z kim współpracowałam. Są tam także przykładowe formy współpracy.
Tu znajdziesz formularz kontaktowy>>
WYWIADY ZE MNĄ:
jak zostałam dietetykiem, kim są moi pacjenci i czy fajnie jest mieć bloga>>
odżywiaj się wystarczająco dobrze – dieta idealna, to mit>>
do zobaczenia i do usłyszenia
Justyna Marszałkowska-Jakubik