Tradycyjny kompot z suszu, to coś na co czekam cały rok! I za każdym razem pijąc go zastanawiam się dlaczego nie ugotuję go sobie np. w wakacje... Pomimo że zazwyczaj mam wszystkie składniki (bo suszę je samodzielnie właśnie w wakacje) jakoś nigdy się nie składa…
Ciekawe czy w ogóle smakowałby mi tak samo jak pity w święta? Ktoś próbował? 🙂
Domyślam się, że przepis na tradycyjny kompot z suszu, to kwestia dyskusyjna. Obstawiam, że w każdym domu jest inny. Ja dzielę się z Wami swoim, przetestujcie i dajcie znać czy Wam posmakował.
składniki
sposób wykonania
Zwróć uwagę, by owoce były suszone, nie wędzone! Takie są zdecydowanie lepsze do kompotu.
Wlej wodę do garnka, dodaj przyprawy korzenne oraz umyte suszone owoce. Odstaw na około 20 – 30 minut aż owoce napęcznieją.
Po tym czasie włącz gaz i dodaj pozostałe składniki.
Jeśli używasz świeże jabłko umyj je, pokrój na mniejsze cząstki i usuń gniazdo nasienne, nie obieraj. Dodaj do wody z pozostałymi składnikami.
Wyszoruj dokładnie i sparz pomarańczę i cytrynę – odkrój kawałek skórki i także dodaj do kompotu. Jeśli masz domową konfiturę z cytrusów możesz dodać ją zamiast skórki (1 łyżkę).
Kompot gotuj na maleńkim gazie około 1 godziny.
Przed podaniem kompot należy dobrze schłodzić.
Nie wyrzucaj owoców z kompotu! Jeśli nie zostaną zjedzone zmiksuj je w blenderze i podaj jako mus z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanych orzechów.
Ingredients
Directions
Zwróć uwagę, by owoce były suszone, nie wędzone! Takie są zdecydowanie lepsze do kompotu.
Wlej wodę do garnka, dodaj przyprawy korzenne oraz umyte suszone owoce. Odstaw na około 20 – 30 minut aż owoce napęcznieją.
Po tym czasie włącz gaz i dodaj pozostałe składniki.
Jeśli używasz świeże jabłko umyj je, pokrój na mniejsze cząstki i usuń gniazdo nasienne, nie obieraj. Dodaj do wody z pozostałymi składnikami.
Wyszoruj dokładnie i sparz pomarańczę i cytrynę – odkrój kawałek skórki i także dodaj do kompotu. Jeśli masz domową konfiturę z cytrusów możesz dodać ją zamiast skórki (1 łyżkę).
Kompot gotuj na maleńkim gazie około 1 godziny.
Przed podaniem kompot należy dobrze schłodzić.
Nie wyrzucaj owoców z kompotu! Jeśli nie zostaną zjedzone zmiksuj je w blenderze i podaj jako mus z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanych orzechów.