Olejek różany, zapach różany, woda z kwiatów róży, perfumy, lody, marmolada, konfitura… Zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni zastosowanie płatków róży jest ogromne! Jakby tego było jeszcze mało płatki róży mają zastosowanie także w medycynie.
A wydawać by się mogło, że róża, to tylko ozdobny krzew cieszący oko, symbolizujący miłość i niewinność.
róża kiedyś
Róża przede wszystkim słynie z właściwości poprawiających nastrój (potwierdzam!), a dodana do kosmetyków działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo. Przez wieki stosowana była zarówno w przypadku depresji, niepłodności, duru brzusznego, chorób płuc czy nerek.
róża w medycynie
W medycynie oraz kosmetyce wykorzystywany jest zazwyczaj olejek różany, który ma właściwości antyseptyczne, ściągające i kojące – działa doskonale na cerę naczyniową (wzmacniając naczynka i niwelując zaczerwienienia), łagodzi stres, uspokaja i ułatwia zasypianie. Stymuluje układ immunologiczny, leczy błony śluzowe, poprawia mikroflorę bakteryjną w jelitach, leczy biegunkę i zatrucia pokarmowe. Wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego i działa łagodząco na stany zapalne żołądka. Rozcieńczony i wmasowany w okolice podbrzusza leczy niepłodność kobiet. Nicolas Culpeper żyjący w XVII wieku lekarz i botanik leczył olejkiem różanym choroby serca, migreny i zmęczone, przekrwione oczy.
To tylko część cudownych właściwości róży, bo jako roślina stosowana od tysięcy lat właściwości tych ma znacznie znacznie więcej.
Płatki róży zawierają witaminę K i C, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, wapń, potas, miedź, jod, antocyjany, olejki eteryczne oraz flawonoidy.
konfitura z płatków róży – niebo w gębie
Teraz jest właśnie sezon na nią, więc biegnijcie do ogrodu i zbierzcie płatków ile się tylko da – przydadzą się na pewno. Ja w tym roku postanowiłam zrobić konfiturę smażoną z płatków róż. Z racji dodatku cukru oraz długiego smażenia nie ma ona tak wielu leczniczych właściwości, ale za to nastrój poprawia znakomicie 😉
Taka konfitura zazwyczaj jest stosowana jako nadzienie do pączków oraz jako dodatek do herbaty – obawiam się jednak, że do Tłustego Czwartku niewiele mi zostanie i oficjalnie dopisuję kolejne zastosowanie konfitury z płatków róży – wyjadanie łyżką wprost ze słoika 😉
konfitura z płatków róży przepis
- potrzebujecie płatki pachnącej róży i 2x więcej cukru
- oraz sok z cytryny
Ja uzbierałam 350 g płatków róży, do których dałam ok. 600 g cukru i sok z dwóch cytryn.
Pamiętajcie, że płatki, z których powstają przetwory (konfitura, olejek, „miodek” różany czy woda różana) powinno się zbierać o świcie, gdyż po rozwinięciu się pąków kwiat traci zdecydowaną większość swojego aromatu.
Różę należy dokładnie przebrać i oczyścić z małych owadów i zeschniętych płatków, następnie można ją opłukać i lekko osuszyć – najlepiej na słońcu. W czasie, gdy płatki sobie schną my gotujemy w garnku z grubym dnem syrop z wody i cukru (wody powinno być, mniej więcej objętościowo tyle samo co cukru). Do syropu wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy partiami płatki róż. Mieszamy i smażymy do uzyskania gęstej konsystencji (pachnie obłędnie w całym domu!!!). Po ok. 2 godzinach konfiturę można zdjąć z ognia, przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia (np. na całą noc). Następnego dnia konfiturę ponownie zagotowujemy, a właściwie, to co zostało po wstępnej degustacji 😉 i znowu gotujemy 2-3 godziny często mieszając.
Jeśli do tej pory zostało Wam cokolwiek w garnku, to jest to moment, aby gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić. Teraz pozostaje już tylko czekanie na właściwą degustację albo na Tłusty Czwartek i zapakowanie róży do pączków 🙂
SMACZNEGO!
Musi smakować obłędnie 🙂
Ale mi ślinka pociekła 😀 nie jestem przetworowym człowiekiem, ale chyba coś podziałam 🙂
Pochwal się jak już coś smacznego zapakujesz do słoiczków.
Wygląda smakowicie, piękny słoiczek. Jem ją oczami 🙂
Idealnie wpasowałaś się z tym przepisem, właśnie poszukiwałam, teraz już mogę działać w kuchni. 🙂
Nie wiedziałam że róża ma takie właściwości. Mam jej sporo koło bloku na terenach podziałowych.
Smak konfitury z płatków róży kojarzy mi się z dzieciństwem <3
moja mama robi pokaże jej te przepisy może wprowadzi jakies modyfikacje 🙂