orzechowe sezamki z makiem

Potraktujcie ten wpis jako ciąg dalszy tekstu dot. bezmlecznych źródeł wapnia! Te ciasteczka, dla których wciąż szukam chwytliwej nazwy można śmiało nazwać domowym suplementem 😉 Sezam biały, sezam czarny, mak i do tego orzechy, to świetne źródła wapnia plus jajko i (dla chętnych) miód na osłodę!

Te super proste ciasteczka robi się dosłownie chwilę, do tego kwadrans w piekarniku i mamy pyszną przekąskę! Gwarantuję Wam, że nie napracujecie się przy nich nic a nic.

Ciasteczka są bezglutenowe, bez mąki, bez proszku do pieczenia, bez nabiału i bez cukru!

Uwaga, są sycące, dość kaloryczne i wciągające…

domowe ciasteczka wapniowe 😉

  • 150 g sezamu białego lub sezamu czarnego lub maku (u mnie mix po 50 g każdego z tych składników)
  • 190 g masła orzechowego*
  •  1 jajko
  • 3 łyżki miodu (można pominąć)

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką lub mikserem w misce. Wcześniej sezam możesz podprażyć na suchej patelni – jednak nie jest to konieczne.

Dużą blachę wyłóż papierem, wykładaj masę ciasteczkową na blachę za pomocą małej łyżeczki (do herbaty).

Piecz około 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C – wystudź zanim przełożysz na talerz.

*dałam 190 g masła orzechowego, bo taką pojemność ma mały słoiczek masła od Primavika (piszę, bo dostałam komentarz od koleżanki “ale żeś sobie wyliczyła ilość masła” 😉 

Na zdjęciu ciasteczka w towarzystwie sałatki z kaszy gryczanej i bobu oraz suszonej żurawiny (słodzona sokiem z granatu).

 

1 dość duża sztuka (jak na zdjęciu powyżej) to około 150 kcal!!!

W przepisie zaznaczyłam, aby wykładać masę małą łyżeczką (do herbaty) – takie ciasteczka będą mniejsze (na raz) i oczywiście będą miały też mniej więcej połowę podanej kaloryczność w sztuce.

 

Inne pomysły na ciasteczka:

owsiane z czekoladą

jaglane z orzechami

migdałowe z kakao

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

6 komentarzy

  1. Anna Jeżmańska

    Bardzo smakowite! Masło zawsze można szybciutko ukręcić samemu i swobodnie odmierzać 190 g 😉 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Ania

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  3. Katarzyna Zabawa

    Ciasteczka to nie moja mocna strona, czas to zmienić 🙂

    Odpowiedz
  4. Ewa

    Idealna przekąska 🙂

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. CHAŁWA - ZDROWE SŁODYCZE - Zdrowo Najedzeni - […] A tu przepis na ciasteczka dla fanów sezamu – sezamki z masłem orzechowym>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: