Jestem fanką robienia przetworów. Kocham smażyć konfitury, trzy dni stać nad parującymi powidłami, siekać cebulę do sosów, przecierać pomidory, miksować orzechy na masło, kisić na tysiące sposobów ogórki (w tym roku wygrały te z imbirem!!) czy zalewać spirytusem dary lasu (czeremchę, jarzębinę, rokitnik…). U schyłku lata moja kuchnia jest zawalona słoikami, butelkami, a spod stołu wystaje balon z winem… Moi znajomi natomiast zamiast książek czy innych prezentów, o których marzą dostają ode mnie słoiki i buteleczki z pachnącą zawartością… Jeśli Wam to nie pasuje, to proszę o wyraźny znak sygnał 😉

Zatem, coby nie być gołosłowną spieszę donieść, że w słoiku zamknęłam kolejny bardzo smaczny zestaw!
Na gruntowe ogórki, to ostatni czas, wiec spieszcie się!

Sałatka pasuje idealnie do kanapek, będzie świetna do grillowanych dań (sprawdź jak zdrowo grillować>>). Smakuje też jako przekąska przed daniem głównym – doskonale pobudza apetyt. Jeśli lubicie ostre dodatki do dań głównych – trafiliście pod dobry adres.

warzywa do słoika na ostro

Proporcje są oczywiście na oko, zanim zalejemy zalewą warzywa radzę ją spróbować czy nam odpowiada na ostrość i smakuje!  

  • Ogórki – ile macie (u mnie 2 kg)
  • Marchewek – kilka (u mnie 2 średnie)
  • Cebula – ładna i ostra (u mnie 1 duża)
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki soli

ZALEWA

  • 1,5 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • oraz łyżeczka suszonej papryczki peperoncino lub świeża papryczka chilli (w obu przypadkach ilość zależna od preferencji smakowych)

Ogórki umyj dokładnie i pokrój w dość cienkie plastry (jak na mizerię), przełóż do miski i zasyp solą. Przykryj i odstaw na około 30 minut.

W tym czasie obierz marchewkę i także pokrój ją w cienkie plastry lub dla urozmaicenia wzdłuż – w cienkie paski. Z całą pewnością bardzo pomocny byłby tu jakiś robot kuchenny, którego ja nie mam 😉 Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w piórka. Pietruszkę posiekaj drobno. Chilli pokrój w cienkie paseczki, jeśli używasz suszonej papryczkę dorzuć ją do zalewy.

Odlej wodę z ogórków i wylej ją (nie będzie nam potrzebna) wymieszaj wszystkie warzywa razem i zapakuj sałatkę do czystych i wyparzonych słoików (niezbyt ciasno).

Składniki na zalewę podgrzej do całkowitego rozpuszczenia cukru i gorącą zalej warzywa w słoiku. Zakręć i jeśli chcesz sałatkę przechowywać dłużej, to koniecznie pasteryzuj. Tu znajdziesz instrukcję jak pasteryzować przetwory>>

Odczekaj przynajmniej kilka dni zanim otworzysz pierwszy słoik – daj warzywom trochę czasu, aby nabrały mocy 🙂

ogorekmarchewocetchilli

Smacznego!

  1. Jej! szkoda, że nie mam Cię za znajomą 🙂 Uwielbiam takie prezenty. Nie dość, że pyszne, to jeszcze home made 🙂 Z sercem, z poświęceniem i zaangażowaniem. Genialny pomysł 🙂 sama powoli zaczyna nieśmiało stawiać kroki w tym kierunku. Póki co poszukuje dobrego zamiennika cukru, by móc dla dziecka robić zdrowe konfiturki 🙂

    • Dziękuję! Ja też lubię dostawać takie prezenty, no i… dawać!! 🙂
      W kwestii zamienników: najlepszy jest chyba erytrol, bo bez smaku, ale wtedy ja bym dokładnie zapasteryzowała słoiki wraz z zawartością! Cukier – ten zwykły biały ma jednak tę jedna zaletę, że doskonale konserwuje. Jeśli chodzi o zamienniki, nie mam co do tego pewności! 🙂

  2. Wprawdzie nie robię własnych przetworów – ale dość często zdarza mi się podbierać coś z zapasów mamy albo teściowej 😉 I wszystko, co na ostro – jak najbardziej przemawia do moich kubków smakowych 🙂

    • Karolino, to może czas na zmianę? Zaskocz przy najbliższej okazji Mamę albo Teściową 😉

  3. Również jestem fanką przetworów własnej produkcji, ogóreczki wyglądają obłędnie, koniecznie zrobię na koniec sezonu ogórkowego 🙂

Leave a Reply