bez glutenu / boże narodzenie / ciastka, muffiny / dla dzieci / na imprezę / potrzebny piekarnik / PRZEPISY / RECENZJE / słodkości / wege
Przepis na dzisiejsze smakołyki pochodzi z książki Michelle Keogh „Tajniki suszenia żywności” wydanej przez Wydawnictwo Galaktyka.
Ta książka wprawiła mnie w prawdziwe osłupienie! To obszerny przewodnik, dzięki któremu dowiedziałam się, że w suszarce do żywności można wysuszyć nie tylko grzyby do kapusty czy jabłka do wigilijnego kompotu, ale też wyczarowywać prawdziwe cuda! Pyszne ciasteczka i chrupiące chlebki, pożywne posiłki obiadowe (mięsne i warzywne), krakersy, naleśniki, owocowe desery, a nawet smakołyki dla psów!
Ta książka odmieniła moje życie! Zatem dzielę się swoimi pierwszym dziełem (właściwie, to drugim, ale pierwsze pominę milczeniem) 😉
Korzenne ciasteczka z jabłkiem i orzechami do złudzenia przypominają szarlotkę! Są twarde i kruche, mało słodkie i bardzo aromatyczne! Bez jaj, bez zbóż, bez nabiału!
Doskonałe do kawy czy herbaty 🙂
Ciasteczka bez mąki i bez cukru – przepis na 35 sztuk.
- 3 średniej wielkości jabłka
- 1 dojrzały banan
- 6 świeżych daktyli bez pestek (ja dałam 3 łyżki miodu)
- 150 g surowych migdałów
- 140 g nerkowców
- 90 g lekko zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Orzechy namocz i odsącz. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Banana obierz.
Kawałki owoców, banana, daktyle oraz orzechy przełóż do robota kuchennego lub do kielicha blendera. Zmiksuj uważając, by masa nie była całkowicie gładka. Uwaga, jeśli tak jak ja nie masz robota, a Twój blender nadaje się tylko do miksowania koktajli użyj masła orzechowego (ja dałam migdałowe i z nerkowców), jabłko zetrzyj na tarce, a banana rozgnieć widelcem.
Do powstałej masy dodaj przyprawy i sok z cytryny oraz miód (jeśli używasz zamiast daktyli).
Odstaw masę na kwadrans, aby smaki się przegryzły.
Następnie formuj małe ciasteczka, o podobnej wielkości i układaj na tacach dehydratora uważając, by ciasteczka się nie stykały ze sobą. Susz w temperaturze 68 st. C przez 2 – 3 godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 46 st. Ci susz przez dalsze 12 – 13 godzin. W między czasie tace dehydratora warto obracać.
Ciasteczka trzeba przechowywać w lodówce, można też zamrozić!
UWAGA, ciasteczka z powodzeniem możecie upiec w piekarniku, jeśli nie macie suszarki do żywności.
Jedna sztuka, to 74 kcal
mm wygladaja pysznie! chyba sie skusze i takie zrobie!
Zrobię takie w sobotę. Wyglądają pysznie. Idealne na przekąskę. Osobiście nie lubię ciężkich ciast, dlatego takie kuleczki są dla mnie idealne.
Wyglądają super!
Wyglądają zachęcająco, chyba wypróbuję.
Na takie ciasteczka ma się ochotę zawsze, nawet jak Ci się wydaje, że już nic więcej nie zmieścisz 😉
Na sylwestra bede takie zrobie. Idealne na przekąskę
wyglądają smacznie 🙂
Muszę wypróbować, koniecznie 🙂
[…] – jeśli szukasz ciekawych inspiracji na ciasteczka polecam udanie się do Justyny z bloga Zdrowo Najedzeni. Jej ciasteczka dosładzane bananem i daktylami z pewnością zrobią furorę w niejednym domu! Coś szczególnie polecanego miłośnikom jabłek i cynamonu, no i oczywiście orzechów! Przepis na orzechowe ciasteczka z jabłkiem znajdziecie tutaj. […]
[…] numer 2 – sałatka z marynowanymi burakami klik jajkiem oraz kiełkami i roszponką, do tego ciasteczka orzechowe klik oraz owoce i orzechy do […]