Pasztet z cukinii, to kolejna wersja pasztetu warzywnego. To jeden z moich ulubionych sposobów na nie marnowanie. Do masy można na dobrą sprawę wrzucić absolutnie wszystko – włoszczyznę (a także mięso) z zupy, resztkę surówki, nadgryzioną marchewkę, zeschnięty kawałek papryki, zapomniane i zwiędnięte już pieczarki leżące na dnie lodówki, ziemniaki z wczorajszego obiadu czy resztkę kaszy…
Tym razem resztek u mnie nie było, a nawet powiem więcej – była świeżutka, wielka cukinia, wprost z ogrodu!! Do tego marchew (także własna) oraz kilka innych dodatków! Pasztet okazał się strzałem w 10. pachniał tak obłędnie, że z trudem się powstrzymałam, aby go nie napocząć od razu po wyjęciu z piekarnika, na szczęście było już dobrze po północy i chyba tylko ta późna godzina mnie powstrzymała przed spróbowaniem!
składniki
sposób wykonania
Jeśli cukinia jest młoda, po prostu ją umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Jeśli masz wyrośniętą cukinię z grubą skórą – obierz ją i przekrój na pół, aby wydrążyć pestki. I dopiero teraz zetrzyj.
Startą cukinię posól i wymieszaj, przełóż na sitko i odstaw na minimum kwadrans, aby puściła sok. Sok nie będzie nam potrzebny, więc może ściekać od razu do zlewu.
W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój drobno suszone pomidory, przesiej mąki i dodaj resztę składników.
Cukinię odciśnij mocno (sic!) i dodaj do przygotowanych składników.
Wymieszaj dokładnie i spróbuj, ew. dopraw przełóż do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem. Wyrównaj masę (wszelkie zadziory na wierzchu masy dość szybko się przypalą).
Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 190 st. C i piecz około 60 minut.
Wystudź dokładnie (i optymalnie schłodź w lodówce) przed wyjęciem z foremki.
Ingredients
Directions
Jeśli cukinia jest młoda, po prostu ją umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Jeśli masz wyrośniętą cukinię z grubą skórą – obierz ją i przekrój na pół, aby wydrążyć pestki. I dopiero teraz zetrzyj.
Startą cukinię posól i wymieszaj, przełóż na sitko i odstaw na minimum kwadrans, aby puściła sok. Sok nie będzie nam potrzebny, więc może ściekać od razu do zlewu.
W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój drobno suszone pomidory, przesiej mąki i dodaj resztę składników.
Cukinię odciśnij mocno (sic!) i dodaj do przygotowanych składników.
Wymieszaj dokładnie i spróbuj, ew. dopraw przełóż do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem. Wyrównaj masę (wszelkie zadziory na wierzchu masy dość szybko się przypalą).
Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 190 st. C i piecz około 60 minut.
Wystudź dokładnie (i optymalnie schłodź w lodówce) przed wyjęciem z foremki.