Zazwyczaj na Wielkanoc robię babę drożdżową – to jedno z moich ulubionych ciast! Jednak tym razem coś mnie podkusiło, żeby spróbować czegoś innego! Padło na „klasykę gatunku”, czyli najzwyklejszą w świecie babkę piaskową… Nie byłabym jednak sobą, gdybym tak po prostu poszła do kuchni i upiekła ciasto wg przepisu. Tradycyjnie już zamieniłam kilka produktów.
Zamiana mąki pszennej, to u mnie standard. Już dawno zrezygnowałam z pszenicy w wypiekach. Tu główne skrzypce gra mąka owsiana – pasuje doskonale! Cukier tradycyjnie obcięłam o połową – ciasto i tak jest słodkie! A dodatkowo do części ciasta dodałam łyżeczkę spiruliny… i tak oto powstała wiosennie zielona babka piaskowa.
Idealna na Wielkanoc! (ale drożdżowe i tak zrobię…)
składniki
sposób wykonania
spirulinę można zamienić na sproszkowaną pokrzywę lub herbatę matcha albo coś w innym kolorze: proszek buraczany lub sproszkowane owoce np. jagody albo gorzkie kakao
masło klarowane można zamienić na olej kokosowy
mąkę owsianą można zamienić na orkiszową, pszenną pełnoziarnistą, ziemniaczaną lub mix mąk bezglutenowych
cukier można zamienić na erytrol lub ksylitol – można dać go więcej, jeśli wolisz słodsze ciasta
soku z limonki/cytryny nie jest obowiązkowy, ale wg mnie lepiej go nie pomijać – szczególnie w zielonej części ciasta
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuść i lekko przestudź, następnie połącz z sokiem z cytryny.
Mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubij z cukrem na puszystą masę (około 10 minut).
Do ubitych jaj dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj.
Następnie wlej rozpuszczone masło oraz sok z cytryny – dokładnie wymieszaj całość mikserem lub łyżką.
Do przygotowanej wcześniej foremki wlej 3/4 ciasta, resztę wymieszaj z łyżeczką spiruliny. Zieloną masę wylej równomiernie na wierzch ciasta.
Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Wystudź w foremce.
Ingredients
Directions
spirulinę można zamienić na sproszkowaną pokrzywę lub herbatę matcha albo coś w innym kolorze: proszek buraczany lub sproszkowane owoce np. jagody albo gorzkie kakao
masło klarowane można zamienić na olej kokosowy
mąkę owsianą można zamienić na orkiszową, pszenną pełnoziarnistą, ziemniaczaną lub mix mąk bezglutenowych
cukier można zamienić na erytrol lub ksylitol – można dać go więcej, jeśli wolisz słodsze ciasta
soku z limonki/cytryny nie jest obowiązkowy, ale wg mnie lepiej go nie pomijać – szczególnie w zielonej części ciasta
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuść i lekko przestudź, następnie połącz z sokiem z cytryny.
Mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubij z cukrem na puszystą masę (około 10 minut).
Do ubitych jaj dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj.
Następnie wlej rozpuszczone masło oraz sok z cytryny – dokładnie wymieszaj całość mikserem lub łyżką.
Do przygotowanej wcześniej foremki wlej 3/4 ciasta, resztę wymieszaj z łyżeczką spiruliny. Zieloną masę wylej równomiernie na wierzch ciasta.
Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Wystudź w foremce.