Category, , DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time45 minsTotal Time1 hr 5 mins

Zazwyczaj na Wielkanoc robię babę drożdżową – to jedno z moich ulubionych ciast! Jednak tym razem coś mnie podkusiło, żeby spróbować czegoś innego! Padło na „klasykę gatunku”, czyli najzwyklejszą w świecie babkę piaskową… Nie byłabym jednak sobą, gdybym tak po prostu poszła do kuchni i upiekła ciasto wg przepisu. Tradycyjnie już zamieniłam kilka produktów.

Zamiana mąki pszennej, to u mnie standard. Już dawno zrezygnowałam z pszenicy w wypiekach. Tu główne skrzypce gra mąka owsiana – pasuje doskonale! Cukier tradycyjnie obcięłam o połową – ciasto i tak jest słodkie! A dodatkowo do części ciasta dodałam łyżeczkę spiruliny… i tak oto powstała wiosennie zielona babka piaskowa.

Idealna na Wielkanoc! (ale drożdżowe i tak zrobię…)

składniki

 150 g mąki owsianejlub jasnej pszennej
 100 g mąki ziemniaczanej
 4 jaja
 100 g cukru
 180 g masła klarowanego
 1 tsp proszku do pieczenia
 3 tsp soku z cytryny lub limonki
 1 tsp spiruliny
 tłuszcz do wysmrowania blachy

sposób wykonania

uwagi,
1

spirulinę można zamienić na sproszkowaną pokrzywę lub herbatę matcha albo coś w innym kolorze: proszek buraczany lub sproszkowane owoce np. jagody albo gorzkie kakao

2

masło klarowane można zamienić na olej kokosowy

3

mąkę owsianą można zamienić na orkiszową, pszenną pełnoziarnistą, ziemniaczaną lub mix mąk bezglutenowych

4

cukier można zamienić na erytrol lub ksylitol – można dać go więcej, jeśli wolisz słodsze ciasta

5

soku z limonki/cytryny nie jest obowiązkowy, ale wg mnie lepiej go nie pomijać – szczególnie w zielonej części ciasta

sposób wykonania
6

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

7

Masło rozpuść i lekko przestudź, następnie połącz z sokiem z cytryny.

8

Mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia.

9

Jaja ubij z cukrem na puszystą masę (około 10 minut).

10

Do ubitych jaj dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj.

11

Następnie wlej rozpuszczone masło oraz sok z cytryny – dokładnie wymieszaj całość mikserem lub łyżką.

12

Do przygotowanej wcześniej foremki wlej 3/4 ciasta, resztę wymieszaj z łyżeczką spiruliny. Zieloną masę wylej równomiernie na wierzch ciasta.

13

Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

14

Wystudź w foremce.

Ingredients

 150 g mąki owsianejlub jasnej pszennej
 100 g mąki ziemniaczanej
 4 jaja
 100 g cukru
 180 g masła klarowanego
 1 tsp proszku do pieczenia
 3 tsp soku z cytryny lub limonki
 1 tsp spiruliny
 tłuszcz do wysmrowania blachy

Directions

uwagi,
1

spirulinę można zamienić na sproszkowaną pokrzywę lub herbatę matcha albo coś w innym kolorze: proszek buraczany lub sproszkowane owoce np. jagody albo gorzkie kakao

2

masło klarowane można zamienić na olej kokosowy

3

mąkę owsianą można zamienić na orkiszową, pszenną pełnoziarnistą, ziemniaczaną lub mix mąk bezglutenowych

4

cukier można zamienić na erytrol lub ksylitol – można dać go więcej, jeśli wolisz słodsze ciasta

5

soku z limonki/cytryny nie jest obowiązkowy, ale wg mnie lepiej go nie pomijać – szczególnie w zielonej części ciasta

sposób wykonania
6

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

7

Masło rozpuść i lekko przestudź, następnie połącz z sokiem z cytryny.

8

Mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia.

9

Jaja ubij z cukrem na puszystą masę (około 10 minut).

10

Do ubitych jaj dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj.

11

Następnie wlej rozpuszczone masło oraz sok z cytryny – dokładnie wymieszaj całość mikserem lub łyżką.

12

Do przygotowanej wcześniej foremki wlej 3/4 ciasta, resztę wymieszaj z łyżeczką spiruliny. Zieloną masę wylej równomiernie na wierzch ciasta.

13

Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

14

Wystudź w foremce.

zielona babka z mąki owsianej