Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami, to obowiązkowy element wakacji 😀 nie mam swojego sprawdzonego i przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu na ten wypiek. Zazwyczaj wyszukuję ładnych zdjęć na instagramie i szukam przepisu 😉 i tak było też i teraz!
Tym razem mój wzrok przykuły drożdżówki z rabarbarem, czyli rabarbaranki od Tomka>>
Niewiele zmieniłam w samym przepisie - dorzuciłam tylko trochę mąki pełnoziarnistej orkiszowej, bo zwykła pszenna się skończyła i nie ogarnęłam sklejania bułek 😉 ale ciii... drożdżówki i tak wyszły pyszne! Następnym razem bardziej się postaram i zrobię dokładnie wg. instrukcji.
W wersji z jabłkami będą idealne w diecie lekkostrawnej.
składniki
sposób wykonania
Uwaga, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki, cukier, drożdże instant i sól. Wymieszaj.
Do mąki dodaj masło pokrojone w kostkę, jajko i napój roślinny lub maślankę.
Wyrabiaj dokładnie ciasto przez kilka minut - powinno być gładkie i elastyczne. Utwórz kulę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę (aż zwiększy swoją objętość).
W czasie gdy ciasto rośnie przygotuj farsz oraz kruszonkę.
Pokrój rabarbar i wymieszaj w misce z cukrem (możesz dodać trochę cynamonu).
Do miski odważ produkty potrzebne do zrobienia kruszonki - mąkę (ja zrobiłam kruszonkę z orkiszowej pełnoziarnistej), cukier, sól oraz zimne masło. Zagnieć ciasto na kruszonkę i wstaw do lodówki.
Jak ciasto wyrośnie, to ulep z niego bułki: podziel ciasto na równe części i każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach na okrąg o średnicy kilkunastu cm i nałóż 2-3 łyżki rabarbaru na środek. Zaklej końce i uformuj owalną bułeczkę. Miejsce zlepienia ukryj pod spodem. (od razu się przyznaję, że ja tego nie zrobiłam - posypałam rabarbarem po cieście i tyle) 😉
Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj pierwszy raz roztrzepanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-60 minut.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Nie jedz gorących, bo się poparzysz.
Serving Size 1
Servings 10
- Amount Per Serving
- Calories 305
- % Daily Value *
- Total Fat 9.4g15%
- Total Carbohydrate 45.1g16%
- Dietary Fiber 3.8g16%
- Protein 8.4g17%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Uwaga, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki, cukier, drożdże instant i sól. Wymieszaj.
Do mąki dodaj masło pokrojone w kostkę, jajko i napój roślinny lub maślankę.
Wyrabiaj dokładnie ciasto przez kilka minut - powinno być gładkie i elastyczne. Utwórz kulę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę (aż zwiększy swoją objętość).
W czasie gdy ciasto rośnie przygotuj farsz oraz kruszonkę.
Pokrój rabarbar i wymieszaj w misce z cukrem (możesz dodać trochę cynamonu).
Do miski odważ produkty potrzebne do zrobienia kruszonki - mąkę (ja zrobiłam kruszonkę z orkiszowej pełnoziarnistej), cukier, sól oraz zimne masło. Zagnieć ciasto na kruszonkę i wstaw do lodówki.
Jak ciasto wyrośnie, to ulep z niego bułki: podziel ciasto na równe części i każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach na okrąg o średnicy kilkunastu cm i nałóż 2-3 łyżki rabarbaru na środek. Zaklej końce i uformuj owalną bułeczkę. Miejsce zlepienia ukryj pod spodem. (od razu się przyznaję, że ja tego nie zrobiłam - posypałam rabarbarem po cieście i tyle) 😉
Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj pierwszy raz roztrzepanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-60 minut.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Nie jedz gorących, bo się poparzysz.