Category, , DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time30 minsTotal Time50 mins

Proste w przygotowaniu, smaczne, słodkie i sycące. Roboczo nazwane przeze mnie ciasteczkami BEZ – z racji tego, że są bez cukru, bez jaj, bez nabiału i na dokładkę bez glutenu. A mimo to naprawdę zaskakująco pyszne! 

Świetne jako słodka przekąska w pracy czy na pikniku. Doskonałe do pudełka do pracy. Dla dzieci i dorosłych. I to wcale  nie tylko dla alergików czy wegan… Spróbujcie, na pewno je polubicie.

składniki

 100 g kaszy jaglanej
 ½ cup orzechów włoskich
 2 tbsp mąki kokosowej
 8 daktyli
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady albo garść rodzynek
 2 tbsp oleju kokosowego lub masła klarowanego

sposób wykonania

1

Kaszę upraż i ugotuj (razem z daktylami) do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2

Przestudź lekko i zmiksuj blenderem na gładką masę.

3

Dodaj przesianą mąkę, posiekane orzechy i połamaną czekoladę (ew. rodzynki) oraz roztopiony olej lub masło.

4

Wymieszaj dokładnie i zwilżonymi dłońmi formuj małe kulki.

5

Kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając.

6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20-30 minut (zależnie od tego jak grube ciasteczka ulepiliście).

Ingredients

 100 g kaszy jaglanej
 ½ cup orzechów włoskich
 2 tbsp mąki kokosowej
 8 daktyli
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady albo garść rodzynek
 2 tbsp oleju kokosowego lub masła klarowanego

Directions

1

Kaszę upraż i ugotuj (razem z daktylami) do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2

Przestudź lekko i zmiksuj blenderem na gładką masę.

3

Dodaj przesianą mąkę, posiekane orzechy i połamaną czekoladę (ew. rodzynki) oraz roztopiony olej lub masło.

4

Wymieszaj dokładnie i zwilżonymi dłońmi formuj małe kulki.

5

Kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając.

6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20-30 minut (zależnie od tego jak grube ciasteczka ulepiliście).

ciasteczka bez cukru i bez glutenu