Mała przekąska do kawy zawsze jest dobrym pomysłem. A bez białej pszennej mąki i ogromnej ilości cukru, bez tłuszczu palmowego i z naszymi ulubionymi dodatkami (zajrzyj tu i przeczytaj dlaczego warto jeść czekoladę) to już w ogóle… niebo w gębie! Smaczne, szybkie i do tego zdrowe. Przedstawiam Państwu ciasteczka owsiane z czekoladą!
Zamiast czekolady można użyć wiórków kokosowych, posiekanych migdałów lub rodzynek. Do wyboru do koloru. Ciasteczka owsiane mają to do siebie, że można naprawdę łatwo modyfikować, długo przechowywać i rozkoszować się ich smakiem bez większych wyrzutów sumienia.
zrób sobie ciasteczka owsiane
składniki
sposób wykonania
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą (lub proszkiem).
Jajko ubij na puszystą masę dodając ew. cukier.
Do ubitego na pianę jajka wlej powoli przestudzone masło i wciąż mieszając wsypu po łyżce mąki.
Na sam koniec dodaj pokruszoną czekoladę (zamiennie orzechy, wiórki lub rodzynki).
Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, aby masa stężała (na minimum godzinę, ale można i na całą noc).
Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozgrzej piekarnik do 180 st. C a blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Z ciasta lep kulki i rozpłaszczaj je dłonią lub stemplem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 15 minut i wystudź na kratce.
Ciastka doskonale się przechowują w szczelnym pojemniku, nawet 2-3 tygodnie. W upalne dni można je przechowywać w lodówce.
Ingredients
Directions
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą (lub proszkiem).
Jajko ubij na puszystą masę dodając ew. cukier.
Do ubitego na pianę jajka wlej powoli przestudzone masło i wciąż mieszając wsypu po łyżce mąki.
Na sam koniec dodaj pokruszoną czekoladę (zamiennie orzechy, wiórki lub rodzynki).
Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, aby masa stężała (na minimum godzinę, ale można i na całą noc).
Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozgrzej piekarnik do 180 st. C a blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Z ciasta lep kulki i rozpłaszczaj je dłonią lub stemplem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 15 minut i wystudź na kratce.
Ciastka doskonale się przechowują w szczelnym pojemniku, nawet 2-3 tygodnie. W upalne dni można je przechowywać w lodówce.