CategoryDifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 15 mins

Co zrobić z białkami pozostałymi po świątecznych wypiekach? 

Co upiec, jeśli mamy ochotę na coś małego do kawy, ale mamy serdecznie dość ciężkich i tłustych wypieków? Ciasto na białkach to niezły pomysł.

ciasto bakaliowe

Taki niby keks – bez oleju, masła… słodki od owoców suszonych i chrupiący od orzechów. Szybkie, proste i smaczne ciasto. W wielu kręgach znane pod nazwą cwibak!

Bardzo łatwo zmodyfikować je do wersji bezglutenowej! Do wersji bezjajecznej troszkę trudniej – powinno się dać użyć piany z ciecierzycy czy fasoli albo kleiku z siemienia lnianego, ale... ja nie próbowałam.

Jeśli dorzucimy niewiele owoców suszonych, a orzechy zmielimy lub mocno posiekamy, to nawet na diecie lekkostrawnej przejdzie jako coś słodkiego 🙂

a tu przeczytaj dlaczego warto jeść jajka 🙂

składniki

 10 białek jaj
 250 g mąki (orkiszowej, owsianej, pszennej)
 5 łyżek cukru (albo mniej - zaleznie od ilości owoców suszonych)
 bakalie (orzechy, suszone owoce, ziarna konopi, sezam i in.)

sposób wykonania

1

Ubij pianę z jaj i wmieszaj do niej cukier.

2

Następnie dodaj przesianą mąkę oraz posiekane bakalie i orzechy.

3

Wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do foremki wyłożonej papierem.

4

Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.

uwaga,
5

Jeśli Twój mix bakali jest z przewagą słodkich owoców suszonych spokojnie zrezygnuj z cukru.

Ingredients

 10 białek jaj
 250 g mąki (orkiszowej, owsianej, pszennej)
 5 łyżek cukru (albo mniej - zaleznie od ilości owoców suszonych)
 bakalie (orzechy, suszone owoce, ziarna konopi, sezam i in.)

Directions

1

Ubij pianę z jaj i wmieszaj do niej cukier.

2

Następnie dodaj przesianą mąkę oraz posiekane bakalie i orzechy.

3

Wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do foremki wyłożonej papierem.

4

Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.

uwaga,
5

Jeśli Twój mix bakali jest z przewagą słodkich owoców suszonych spokojnie zrezygnuj z cukru.

ciasto na białkach – super light