Co zrobić z białkami pozostałymi po świątecznych wypiekach?
Co upiec, jeśli mamy ochotę na coś małego do kawy, ale mamy serdecznie dość ciężkich i tłustych wypieków? Ciasto na białkach to niezły pomysł.
ciasto bakaliowe
Taki niby keks – bez oleju, masła… słodki od owoców suszonych i chrupiący od orzechów. Szybkie, proste i smaczne ciasto. W wielu kręgach znane pod nazwą cwibak!
Bardzo łatwo zmodyfikować je do wersji bezglutenowej! Do wersji bezjajecznej troszkę trudniej – powinno się dać użyć piany z ciecierzycy czy fasoli albo kleiku z siemienia lnianego, ale... ja nie próbowałam.
Jeśli dorzucimy niewiele owoców suszonych, a orzechy zmielimy lub mocno posiekamy, to nawet na diecie lekkostrawnej przejdzie jako coś słodkiego 🙂
a tu przeczytaj dlaczego warto jeść jajka 🙂
składniki
sposób wykonania
Ubij pianę z jaj i wmieszaj do niej cukier.
Następnie dodaj przesianą mąkę oraz posiekane bakalie i orzechy.
Wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do foremki wyłożonej papierem.
Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Jeśli Twój mix bakali jest z przewagą słodkich owoców suszonych spokojnie zrezygnuj z cukru.
Ingredients
Directions
Ubij pianę z jaj i wmieszaj do niej cukier.
Następnie dodaj przesianą mąkę oraz posiekane bakalie i orzechy.
Wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do foremki wyłożonej papierem.
Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Jeśli Twój mix bakali jest z przewagą słodkich owoców suszonych spokojnie zrezygnuj z cukru.