Category, , DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time20 minsTotal Time35 mins

Szybkie i rozgrzewające, ostre i z dużą ilością dyni, której wciąż mam w nadmiarze! Danie idealne po całym dniu spędzonym poza domem.


Przepis ściągnęłam od Marty Dymek, nic nie zmieniałam (noo może dałam ciut więcej dyni).

składniki

pasta curry
 1 cebula
 5 grubych plastrów imbiru
 ½ papryczki chili, bez pestek
 1 tsp mielonego kuminu
 ½ tsp mielonej kolendry
 ½ tsp kurkumy
 ½ tsp soli
 ¼ tsp cukru trzcinowego lub innego słodzika
curry
 500 g dyni
 100 g nerkowców
 10 liści kaffiru (dałam skórkę otartą z limonki)
 1 puszka mleczka kokosowego
 1 tbsp oleju
 do podania: świeża kolendra (ja dałam natkę pietruszki) oraz ryż

sposób wykonania

pasta curry
1

Wszyst­kie skład­ni­ki na pastę wło­żyć do ma­łe­go ku­becz­ka blen­de­ra i ro­ze­trzeć na pastę.

curry
2

Na­stęp­nie obrać dynię, pozbyć się pestek i po­kro­ić w kost­kę.

3

W garnku lub na dużej głębokiej patelni roz­grzać olej i dodać całą pastę. Sma­żyć przez 1 – 2 mi­nu­ty, po czym dodać dynię, ner­kow­ce oraz liście kaf­fi­ru lub skórkę otartą z limonki.

4

Sma­żyć de­li­kat­nie mie­sza­jąc przez 2 – 3 mi­nu­ty, po czym wlać kokosowe mlecz­ko, przy­kryć i go­to­wać 10 minut pod przy­kry­ciem.

5

Na ko­niec od­kryć, go­to­wać jesz­cze 3 – 5 minut do mo­men­tu, w któ­rym curry nie bę­dzie za rzad­kie, a dynia bę­dzie mięk­ka.

6

Doprawić do smaku solą, po­da­wać ze świe­żą ko­len­drą/pietruszką oraz ryżem (ja podałam z ryżem basmati).

Ingredients

pasta curry
 1 cebula
 5 grubych plastrów imbiru
 ½ papryczki chili, bez pestek
 1 tsp mielonego kuminu
 ½ tsp mielonej kolendry
 ½ tsp kurkumy
 ½ tsp soli
 ¼ tsp cukru trzcinowego lub innego słodzika
curry
 500 g dyni
 100 g nerkowców
 10 liści kaffiru (dałam skórkę otartą z limonki)
 1 puszka mleczka kokosowego
 1 tbsp oleju
 do podania: świeża kolendra (ja dałam natkę pietruszki) oraz ryż

Directions

pasta curry
1

Wszyst­kie skład­ni­ki na pastę wło­żyć do ma­łe­go ku­becz­ka blen­de­ra i ro­ze­trzeć na pastę.

curry
2

Na­stęp­nie obrać dynię, pozbyć się pestek i po­kro­ić w kost­kę.

3

W garnku lub na dużej głębokiej patelni roz­grzać olej i dodać całą pastę. Sma­żyć przez 1 – 2 mi­nu­ty, po czym dodać dynię, ner­kow­ce oraz liście kaf­fi­ru lub skórkę otartą z limonki.

4

Sma­żyć de­li­kat­nie mie­sza­jąc przez 2 – 3 mi­nu­ty, po czym wlać kokosowe mlecz­ko, przy­kryć i go­to­wać 10 minut pod przy­kry­ciem.

5

Na ko­niec od­kryć, go­to­wać jesz­cze 3 – 5 minut do mo­men­tu, w któ­rym curry nie bę­dzie za rzad­kie, a dynia bę­dzie mięk­ka.

6

Doprawić do smaku solą, po­da­wać ze świe­żą ko­len­drą/pietruszką oraz ryżem (ja podałam z ryżem basmati).

curry z dynią i nerkowcami